tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Goda resultat för danskt diarrévaccin

Danska TD Vaccines har fått goda resultat i fas I, de första testerna på människa, för E.coli-vaccinet ACE527. Knappt 40 friska försökspersoner ingick i studien vid Johns Hopkins University i USA. Vaccinet gav inga oväntade biverkningar och påverkade immunsystemet enligt plan.

— Vi hade satt upp kriterier för vilka data som krävdes för att vi skulle gå vidare till fas II och resultaten blev väsentligt bättre än så, så vi är verkligen glada, säger bolagets VD Ingelise Saunders som tidigare ledde ACE Bioscience.

TD Vaccines knoppades av i höstas när ACE Bioscience köptes av Zymenex. Nu planeras en fas II-studie, och vid slutet av året räknar TD Vaccines med att ha nått så kallat proof of concept. Utvecklingen av ACE527 finansieras av den icke-vinstdrivande organisationen PATH med stöd från Bill and Melinda Gates Foundation, och projektet ska säljas till en större partner 2011.

I dag finns enligt TD Vaccines inget väl fungerande vaccin mot E.coli och marknaden beräknas vara värd 900 miljoner euro. Bakterien leder till över 800 miljoner infektioner varje år, såväl bland resenärer som bofasta i utvecklingsländer, och över 300 000 dödsfall.

TD Vaccines fokuserar på vacciner mot turistdiarré och har tre anställda. Bolaget ägs av Sunstone Capital och LD Equity.

Lisa Kirsebom

Danska TD Vaccines har fått goda resultat i fas I, de första testerna på människa, för E.coli-vaccinet ACE527. Knappt 40 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.