fredag 29 mars 2024

inloggad som

Vecata, Inventure och Seed backar upp hepatit C-medicin

Nystartade Mirrx Therapeutics i Lyngby har fått en rad tunga investerare i ryggen. Företaget har utvecklat en metod som mycket exakt kan påverka processen där proteiner bildas i kroppen. Målet är en ny medicin mot hepatit C.

Bolagets ordförande Palle Schelde, som också är partner i investeraren Inventure Capital, vill inte avslöja exakt hur mycket kapital som hittills satsats i bolaget, men säger att det rör sig om över tio miljoner danska kronor och att det är aktuellt att skjuta till ytterligare kapital inom kort.

Patenten som Mirrx Therapeutics sitter på bygger på forskning genomförd av Thorleif Møller som också sitter som VD i företaget. Han har sedan tidigare riskkapitalfinansierade biomedicinbolaget Stealth Biotech på sitt samvete, som verkar inom samma forskningsfält.

Mirrx Therapeutics metod bygger på att påverka samspelet mellan två molekyltyper i kroppens celler, mikroRNA och mRNA (messenger-RNA). mRNA transporterar information från generna som avgör vilka proteiner cellen tillverkar. MikroRNA, som upptäcktes så sent som 1993, har blivit ett hett forskningsfält sedan det visat sig kunna blockera en del av mRNA-transporterna och därmed styra proteinproduktionen.

Patenten handlar om en slags molekyler, kallade blockmirs, som hindrar mikroRNA från att kopplas till mRNA. Redan finns mikroRNA-hämmare på marknaden, men de slår mycket bredare än vad Mirrx teknologi skulle göra.

— Om behandlingen fungerar som vi hoppas rör det sig om ett botemedel för hepatit C. Vi siktar på att ha en färdig behandling i provrörsmiljö vid slutet av året, säger Palle Schelde.

Tre personer är anställda i Mirrx som sköter den största delen av utvecklingen genom outsourcing. Bakom bolaget står de tre riskkapitalfonderna Inventure Capital, Seed Capital och Vecata Invest.

Joel Lyth

Nystartade Mirrx Therapeutics i Lyngby har fått en rad tunga investerare i ryggen. Företaget har utvecklat en metod som mycket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]