torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Almi dubblade skånska lån till kvarts miljard

|  
|  ,

Utlåningen från statliga Almi till skånska tillväxtföretag fördubblades under 2009. Totalt lånade Almi i Skåne ut en kvarts miljard kronor, jämfört med 122 miljoner 2008. Den främsta anledningen till ökningen är att bankerna stramat åt sin utlåning.

— Företag med likviditetsproblem har gått till banken, som i sin tur bett oss om hjälp med att vara med och finansiera. Nästan all vår utlåning sker tillsammans med bankerna, som alltså sett Almi som en medfinansiär, säger Anders Norman, VD på Almi Skåne.

Antalet lån i Skåne ökade med 60 procent och Anders Norman säger att 2009 var ett intensivt år med stort tryck på låneverksamheten. Almi inriktar sig mot små och medelstora företag, men finanskrisen har gjort att en stor del av pengarna har gått till större företag än vanligt.

Antalet konkurser bland Almis låntagare var större 2009 än 2008, men det var samtidigt fler företag som hade problem under det första halvåret 2009 jämfört med det andra halvåret.

Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi Sverige, betonar att lånen inte handlar om krishjälp utan att de bara går till företag med framtida möjligheter och potential för sin verksamhet.

Anders Frick

Utlåningen från statliga Almi till skånska tillväxtföretag fördubblades under 2009. Totalt lånade Almi i Skåne ut en kvarts miljard kronor, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.