fredag 19 april 2024

inloggad som

TerraNet byter radioteknik — och gör nyemission

Lundabolaget TerraNet är inne i en kapitalresningsrunda för att plocka in drygt 20 miljoner kronor, varav en tredjedel redan är i hamn. Pengarna ska användas för att färdigutveckla en modifierad variant av bolagets radioteknik för att ringa mellan mobiltelefoner utan basstation.

De senaste åren har TerraNet gjort ett antal demonstrationer av sin mobilteknik i främst Ecuador. Hittills finns ett tiotal prototyper av bolagets telefon, men lansering ligger fortfarande ett par år bort i tiden, uppger VD Pär-Olof Johannesson. Det senaste året har bolaget delvis bytt ut radiotekniken för att göra den robustare, öka räckvidden och batteritiden.

— Grundtekniken både fungerade och hade brister. Vi upptäckte att det fanns förbättringar vi kunde göra, säger Anders Rantén, styrelseordförande och en av huvudägarna.

Sedan han och en grupp investerare gick in i TerraNet 2006 har bolaget tillförts kapital i olika omgångar, senast fem miljoner kronor under sommaren. Idag finns drygt 30 aktieägare, en skara som Anders Rantén hoppas ska utökas med institutionella investerare i den nya emissionen.

Inklusive konsulter sysselsätter TerraNet i dagsläget ett tiotal personer i Lund. Anders Rantén räknar med att vara 15 till hösten för att sköta forskning och utveckling. Produktionen ska sedan ske hos partnern Panda Electronics i Nanjing i östra Kina.

Pär-Olof Johannesson, som tog över VD-posten efter grundaren Anders Carlius i augusti 2009. Anders Carlius har idag lämnat bolaget men står kvar som minoritetsägare.

Erik Olausson

Lundabolaget TerraNet är inne i en kapitalresningsrunda för att plocka in drygt 20 miljoner kronor, varav en tredjedel redan är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.