fredag 29 mars 2024

inloggad som

Symphogens tredje substans klar för kliniska försök

Det danska bioteknikbolaget Symphogen har gjort framsteg med Sym004, en kandidat till cancerläkemedel. Företagets VD Kirsten Drejer säger till Rapidus att hon inom kort räknar med att starta försök på människor, vilket gör substansen till företagets tredje kandidat i klinisk fas.

Sym004 är namnet på en kombination av så kallade monoklonala antikroppar, som bolaget visat verkar cancerhämmande både i labbet och i tester på levande organismer. Resultaten publiceras på fredag i publikationen Cancer Research.

För närvarande genomför företaget två andra kliniska studier, bland annat i samarbete med det svenska börsnoterade bioteknikbolaget Biovitrum.

Förra året tog Symphogen in 33 miljoner euro, som ska räcka hela 2010. Danska medier har utmålat bolaget som het kandidat för börsnotering i år, men Kirsten Drejer säger att de överväger att ta in kapital genom privata investerare istället för genom börsen.

— Våra befintliga investerare är med på det och vi räknar i så fall med att ta in ytterligare några nya investerare. Vi är nämligen inte är säkra på att nu är rätt tid för ett bioteknikbolag att gå på börsen, säger hon.

Symphogen grundades år 2000, har drygt 70 medarbetare och finns i Kongens Lyngby norr om Köpenhamn. I höstas rekryterades Jørgen Petersen som utvecklingsansvarig till bolagsledningen. Tidigare var han vice VD på Köpenhamnsbaserade bioteknikbolaget Genmab. Nyligen lämnade John Haurum, grundare och forskningschef, bolaget för att istället bli forskningschef på amerikanska Imclone, som ägs av Eli Lilly.

Anders Frick

Det danska bioteknikbolaget Symphogen har gjort framsteg med Sym004, en kandidat till cancerläkemedel. Företagets VD Kirsten Drejer säger till Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]