tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Vågenergi kopplas till danska elnätet

Wave Star Energy i Hellerup utanför Köpenhamn har nu kommit så långt i utvecklingsarbetet att bolaget ska koppla in sin vågenergimaskin till elnätet i början av nästa år.

Företaget kommer att sätta upp en första prototyp utanför Hanstholm på Jylland. Testresultaten ska användas när företaget under 2010 bygger den första kommersiella modellen av vågenergimaskinen.

Wave Stars maskin består av en plattform som står på ben någon meter ovanför havsytan. Ut från plattformen sträcker sig rörliga ”armar” med en stor flottör längst ut i varje. Flottören kan liknas vid kolven i en motor, då den går upp och ner när vågorna slår in mot maskinen. Genom kraftöverföring driver kolvarna en elgenerator.

— Skillnaden mellan vår produkt och andra är att vi, vid exempelvis en orkan, kan dra upp alla flottörerna. Vi kan dra upp hela maskinen så att den inte blir förstörd, säger projektledaren Christian Lysdal Grant.

Det var två seglingsentusiaster, bröderna Niels och Keld Hansen, som kom på idén år 2000. Wave Star Energy har idag 25 anställda. Huvudfinansiärer är bröderna Clausen, som också står bakom den världsomspännande Danfoss-koncernen.

Testmaskinen som ska kopplas till elnätet har bara två flottörer, som vardera producerar beskedliga 25 kilowatt. Kommande modeller kommer att ha mellan 20 och 40 flottörer.

— När vi börjat producera el till elnätet kommer vi sedan att designa och bygga den kommersiella maskinen under 2010. Den kommer att bli klar under nästa år och vi ska börja producera den under 2011, säger marknadskoordinator Jeanette Hylleborg på Wave Star Energy.

Keld Broksø

Wave Star Energy i Hellerup utanför Köpenhamn har nu kommit så långt i utvecklingsarbetet att bolaget ska koppla in sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.