fredag 19 april 2024

inloggad som

Novo Seeds och CAT satsar på behandling av blodförgiftning

|  ,
|  

Det nya läkemedelsbolaget Thrombologic i Köpenhamn har fått såddkapitalprogrammet Novo Seeds och innovationsmiljøn CAT i Roskilde som investerare. De två har gått in med lika mycket pengar, men summan är hemlig.

Thrombologic bygger på forskningsresultat från en överläkare vid Rigshospitalet. Han har upptäckt att en kombination av två redan existerande läkemedel verkar kunna användas mot sepsis, ibland kallat blodförgiftning. Det handlar om en kraftig reaktion på en infektion, ofta med bakterier i blodet, som snabbt förvärras. I dag behandlas sepsis framför allt med antibiotika, men trots behandling händer det att patienten dör.

VD och enda anställd i Thrombologic är svenska Karolina Rask, biomedicinsk kemist som arbetat bland annat på danska Genmab och Nuevolution, Mitsubishi Pharma i London och Icon i Stockholm.

— Vi hoppas ha genomfört en proof of concept-studie om tio månader, så att vi kan inleda patientstudier om ungefär ett år. Om inte alltför länge kan vi berätta mer om konceptet, men jag kan i alla fall säga att vi inte har sett något i patentregistren som är ens i närheten av vårt område, säger Karolina Rask.

Bolaget ägs nu av CAT, Novo Seeds och läkaren som står bakom forskningen.

Lisa Kirsebom

Det nya läkemedelsbolaget Thrombologic i Köpenhamn har fått såddkapitalprogrammet Novo Seeds och innovationsmiljøn CAT i Roskilde som investerare. De två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.