fredag 29 mars 2024

inloggad som

Copenhagen Cleantech Cluster och Malmö stad i partnerskap

Copenhagen Cleantech Cluster och Malmö stad är överens om att bilda ett partnerskap. Vad det rent konkret ska innebära planeras under de inledande mötena från och med januari. Sekretariatsledaren i Copenhagen Cleantech Cluster, Nicolai Sederberg Rottbøll, sticker inte under stol att hans personliga mål är att skapa ett riktigt Öresundsregionalt miljöteknikkluster i stil med Medion Valley Alliance på medicinområdet.

— I första ledet ska vi höra med bolagen, universiteten och kommunerna vad de egentligen vill ha. Det ska planläggas under de kommande månaderna från att vi startar partnerskapet på allvar i januari, säger Nicolai Sederberg Rottbøll

Malmö stad väntar sig mycket av det nya partnerskapet med Copenhagen Cleantech Cluster.

— Om vi inte gör något för att stå starkare hamnar vi på efterkälken. Andra regioner skapar också miljöteknikkluster just nu, säger Louise Svensson, näringslivsutvecklare på Malmö stad.

Även Invest in Skåne blir ny samarbetspartner till Copenhagen Cleantech Cluster, som med en budget på 162 miljoner danska kronor har målet att utveckla ett ledande kluster för miljöteknik.

Bakom projektet står bland annat Copenhagen Capacity, Dansk Industri, Københavns Universitet och Risø DTU, samt bolag som Dong Energy, Novozymes, Haldor Topsøe och Better Place. De bidrar tillsammans med cirka 40 miljoner danska kronor i medfinansiering. Dessutom går Vækstforum Hovedstaden och Vækstforum Sjælland in med 40 miljoner kronor. Till det väntas dessutom EU-pengar.

Keld Broksø

Copenhagen Cleantech Cluster och Malmö stad är överens om att bilda ett partnerskap. Vad det rent konkret ska innebära planeras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]