fredag 23 februari 2024

inloggad som

Copenhagen Cleantech Cluster och Malmö stad i partnerskap

Copenhagen Cleantech Cluster och Malmö stad är överens om att bilda ett partnerskap. Vad det rent konkret ska innebära planeras under de inledande mötena från och med januari. Sekretariatsledaren i Copenhagen Cleantech Cluster, Nicolai Sederberg Rottbøll, sticker inte under stol att hans personliga mål är att skapa ett riktigt Öresundsregionalt miljöteknikkluster i stil med Medion Valley Alliance på medicinområdet.

— I första ledet ska vi höra med bolagen, universiteten och kommunerna vad de egentligen vill ha. Det ska planläggas under de kommande månaderna från att vi startar partnerskapet på allvar i januari, säger Nicolai Sederberg Rottbøll

Malmö stad väntar sig mycket av det nya partnerskapet med Copenhagen Cleantech Cluster.

— Om vi inte gör något för att stå starkare hamnar vi på efterkälken. Andra regioner skapar också miljöteknikkluster just nu, säger Louise Svensson, näringslivsutvecklare på Malmö stad.

Även Invest in Skåne blir ny samarbetspartner till Copenhagen Cleantech Cluster, som med en budget på 162 miljoner danska kronor har målet att utveckla ett ledande kluster för miljöteknik.

Bakom projektet står bland annat Copenhagen Capacity, Dansk Industri, Københavns Universitet och Risø DTU, samt bolag som Dong Energy, Novozymes, Haldor Topsøe och Better Place. De bidrar tillsammans med cirka 40 miljoner danska kronor i medfinansiering. Dessutom går Vækstforum Hovedstaden och Vækstforum Sjælland in med 40 miljoner kronor. Till det väntas dessutom EU-pengar.

Keld Broksø

Copenhagen Cleantech Cluster och Malmö stad är överens om att bilda ett partnerskap. Vad det rent konkret ska innebära planeras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.