fredag 17 maj 2024

inloggad som

Ystadbolag jagar riskkapital till elbilsteknik

Ystadbolaget Nordic Electros teknik för elbilsladdning testas bland annat av McDonalds. Nu jagar teknikbolaget 3-5 miljoner kronor i riskkapital för att skala upp verksamheten.

Det senaste året har Nordic Electro i Ystad deltagit i ett flertal uppmärksammade pilotprojekt, där McDonalds laddningsstation för elbilar i Kungens Kurva i Stockholm är ett. Det projektet ska nästa år utvidgas till fler restauranger.

Nordic Electro har, förutom att utveckla själva laddningsstolpen, också tagit fram ett betalningssystem där smartcard och mobiltelefoner kan användas för att debitera bilistens eluttag. Stolpen kan också användas som en motorvärmare som går att programmera och fjärrstyra via nätet.

— Vi söker en partner för att skala upp verksamheten. Vår produkt är konkurrenskraftig idag men på sikt behöver vi få in mer muskler i bolaget, säger bolagets VD Ingvar Grundborg.

Helst ser Ingvar Grundborg en delägare som också kan bidra i produktionsledet, men även rent riskkapital kan bli aktuellt.

— Pengarna ska användas till att köpa in expertkunskap de närmaste åren, framförallt för att dokumentera produkten och nå fler försäljningskanaler, säger Ingvar Grundborg.

Elstolpen är en vidareutveckling av ett liknande system som används för att ansluta båtar till elnät i hamnar. Det systemet marknadsförs av det danska bolaget Tallykey A/S, vars svenska dotterbolag Ingvar Grundborg är huvudägare i. Vid årsskiftet ska svenska Tallykey AB och Nordic Electro slås samman till ett företag.

De två bolagen kommer under 2009 att sammanlagt omsätta omkring tio miljoner kronor och göra en liten vinst. Tre personer är idag sysselsatta i företagen.

Joel Lyth

Ystadbolaget Nordic Electros teknik för elbilsladdning testas bland annat av McDonalds. Nu jagar teknikbolaget 3-5 miljoner kronor i riskkapital för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad