torsdag 25 april 2024

inloggad som

Konkurs och nystart för Lundinova-avknoppning

Det tidigare Ideonbolaget Riidoo, sprunget ur teknikutvecklingsbolaget Lundinova, har gått i konkurs. Men de fyra ägarna har redan pytsat in kapital för en nystart med PR-konsulten Eva Marnfeldt som ny delägare och VD.

Riidoo grundades 2007 för att vidareutveckla en läsplatta för e-böcker framtagen av Lundinova och LTH. I våras hade man kommit så långt som till prototyputveckling, men då VD:n och delägaren Jane Lindgren Sandén gick bort pös luften ur bolaget.

— Det var också mycket svårt att hitta kapital för att kommersialisera produktionen, säger Anders Borgström som ägde det konkursade Riidoo tillsammans med Lundinovagrundarna Anders Alvin, Lotta Rolfsson och Johan Marnfeldt.

Under årens lopp hade bolaget dragit på sig runt 800.000 kronor i skulder, främst banklån. Enligt konkursförvaltaren Ola Sellert från advokatbyrån Trädgårdh & Falkenborn finns väldigt lite av värde kvar i konkursboet.

Men de fyra ägarna har inte tappat tron på e-boken som framtidens lektyr. Tillsammans med Eva Marnfeldt har de nu skjutit till ett mindre startkapital för att satsa på en närbesläktad affärsidé. Istället för att själva tillverka läsplattor har Riidoo skrivit avtal med franska tillverkaren Bookeen om att modifiera och sälja deras läsplatta Cybook i Sverige. Riidoo ska även fungera som distributör för e-böcker till bokhandlar och via nätet. Ett par enskilda bokhandlare finns redan som kunder.

Till en början kommer endast Eva Marnfeldt att jobba heltid med det nystartade Riidoo. Efter årsskiftet ska Johan Marnfeldt ansluta som styrelseordförande och senare kan ytterligare rekryteringar bli aktuella, uppger Eva Marnfeldt.

— Vi ska också ut och försöka få externa tillskott av kapital, någon miljon eller så i första rundan, säger hon.

Produktutvecklingsbolaget Lundinova såldes 2008 till norska börsbolaget Data Respons.

Erik Olausson

Det tidigare Ideonbolaget Riidoo, sprunget ur teknikutvecklingsbolaget Lundinova, har gått i konkurs. Men de fyra ägarna har redan pytsat in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.