måndag 20 maj 2024

inloggad som

Fyra Öresundsbolag i europeisk riskkapitalfinal

Fyra Öresundsbolag finns bland de 25 finalisterna i tävlingen Eurecan European Venture Contest. De har sållats fram bland omkring 700 tävlande inom bland annat IT, bioteknik och medicin. Arrangemanget hålls för femte året i rad av nätverket Europe Unlimited.

I finalen i Barcelona om två veckor tävlar mjukvarubolagen Agnitio från Köpenhamn och Nangate från Herlev, medicinteknikföretaget BioModics från Lyngby och cancerläkemedelsbolaget WntResearch från Malmö. Förstapriset är 90.000 euro  och i juryn sitter bland annat bolagsledare och riskkapitalister.

— Det är inte dumt att få en chans att bli synlig i Europa. Dessutom träffar vi lite annorlunda investerare i sådana här sammanhang, säger WntResearchs VD Bert Junno.

Bolaget är grundat av Forskarpatent i Syd tillsammans med professor Tommy Andersson vid Universitetssjukhuset MAS, och utvecklar läkemedel mot cancerspridning. Arbetet bygger på forskning i Malmö kring det kroppsegna proteinet Wnt5a. WntResearch tog in 3,5 miljoner kronor i privat kapital i våras och planerade att resa omkring 50 miljoner kronor från institutionella investerare under hösten. Det arbetet har dock gått trögt.

— Riskkapitalbolagen investerar inte nu, och alla söker plattformsteknologier. Men frågar man den farmaceutiska industrin är det ingen som vill ha plattformar, de vill ha nya läkemedel. Så just nu ligger vi närmare att ta in en strategisk partner än att ta in riskkapital, säger Bert Junno.

Lisa Kirsebom

Fyra Öresundsbolag finns bland de 25 finalisterna i tävlingen Eurecan European Venture Contest. De har sållats fram bland omkring 700 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]