tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Al-Amoudis skånska fondbolag växer i ny kostym

Uppstickaren Västra Hamnen Fonder i Malmö blev i våras ett fullfjädrat fondkommissionsbolag. Sedan dess har fyra projekt inom corporate finance landats.

I samband med de nya tillstånden från Finansinspektionen togs namnet Västra Hamnen Fondkommission. Bakom verksamheten står den saudiske finansmannen Mohammed Al-Amoudi.

Det hela drogs igång 2005 av Al-Amoudi och hans kapitalförvaltare Oscar Ahlgren. Bolaget har två aktiefonder och en räntefond, men under våren och sommaren har också en etablering inom värdepappershandel och corporate finance skett. Exempelvis har fondkommissionen skött nyemissioner åt amerikanska Effrx och Stockholmsbolaget Moberg Derma.

Aktiefonderna har i år slagit börsens generalindex med cirka femton procentenheter.

— Många fondbolag är så rädda för att vara sämst, att de inte vågar göra de placeringar de tror kan vara bäst. Vi letar utanför den vanliga fåran och bygger våra egna modeller, säger VD Oscar Ahlgren till Rapidus.

Det klassiska aktiemäkleriet är det minsta området för Västra Hamnen Fondkommission, som har sex anställda och förvaltar 700 miljoner kronor. Den egna omsättningen är blygsam, knappt åtta miljoner ifjol — prognosen är tolv miljoner i år, men så är målet inte att själva företaget ska vara en vinstmaskin. Det är kapitalet, som är mestadels shejk Al-Amoudis pengar, som ska växa.

Styrelseordförande är Bengt Eckerwall, med ett förflutet inom Tetra Pak.

Kristian Svensson

Uppstickaren Västra Hamnen Fonder i Malmö blev i våras ett fullfjädrat fondkommissionsbolag. Sedan dess har fyra projekt inom corporate finance […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.