söndag 25 februari 2024

inloggad som

Volvo går in i Al-Amoudis skånska lastpallsbolag

Ideonbolaget Cross Border Technologies står inför ett genombrott för sina nyutvecklade lastpallar av metall. I somras gick bland andra Volvo Technology Transfer in med mångmiljonbelopp och nu siktar bolaget på massproduktion.

Med lägre vikt och bättre stapelbarhet ska Cross Border Technologies lastpall konkurrera med den klassiska träpallen, som är helt dominerande för godshantering i dag. Inspirationen till pallen av tunnplåt kom från utvecklingen i bilindustrin, där chassidelarna blivit allt slagtåligare trots minskad vikt. Med metall som råmaterial ska pallarna även bli mer hygieniska, något som efterfrågas i livsmedelsindustrin.

Genom investeringsbolaget Midroc New Technology gick den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi tidigt in i Cross Border Technologies, som bildades 2005. När bolaget i somras plockade in drygt 20 miljoner kronor i en nyemission kom bland andra Volvo Technology Transfer in som ny ägare, med 22 procent. Andra nya finansiärer är Lundabaserade investmentbolaget Hexiron samt ett tiotal mindre aktieägare. Största enskilda ägaren är dock fortfarande Midroc, med en andel på 33 procent.

Ett antal testleveranser av lastpallen har redan gjorts. De 20 miljoner kronorna ska bland annat användas till att förbättra och automatisera produktionsprocessen, som sker hos småländska kontraktstillverkaren Ljungsarps. Enligt Lennart Nilsson, medgrundare och tidigare VD, är de första kunderna på väg in.

— Vi förhandlar om väldigt stora order. Just i dag är jag i Göteborg, säger han.

Cross Border Technologies har i dag tre anställda. VD sedan 1 oktober är Christer Lundius.

Erik Olausson

Ideonbolaget Cross Border Technologies står inför ett genombrott för sina nyutvecklade lastpallar av metall. I somras gick bland andra Volvo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.