fredag 23 februari 2024

inloggad som

Connect satsar på svensk-dansk kapitalträff

Årets upplaga av riskkapitalmötet Skåne Top 10 får en betydligt starkare dansk prägel än tidigare år. Sedan Connect Skåne för första gången gått samman med Connect Danmark är varannan inbjuden entreprenör från andra sidan Sundet.

Även det nya namnet Øresund Top 10 är dock lite missvisande, totalt får 16 bolag i tidiga faser presentera sig för potentiella investerare som Bank Invest, Industrifonden, Nexit Ventures och Sunstone Capital. Alla söker de minst en miljon euro i riskkapital.

I sin nuvarande form har Skåne Top 10 arrangerats sedan 2005 och har enligt Connect Skåne själva genererat investeringar i de deltagande bolagen på uppåt 65 miljoner kronor per år.

Bland de åtta svenska bolag som medverkar finns Malmöbolaget Saplo, medicinteknikbolaget Carponovum på Ideon i Lund och Massive Entertainment-grundaren Martin Walfisz spelbolag Planeto.

Från Danmark kommer bland andra avknoppningsbolaget Danfoss IXA, som utvecklar optiska sensorer för mätning av bland annat temperatur och luftfuktighet i ogästvänliga miljöer, samt medicinteknikbolagen ViroGates och CytoTrack. CytoTrack har kört på sparlåga en längre tid sedan bolaget 2008 misslyckades med en större kapitalrunda. Nu är målet att ta in 3,5 miljoner euro till kliniska tester av bolagets instrument för cellräkning.

Erik Olausson

Årets upplaga av riskkapitalmötet Skåne Top 10 får en betydligt starkare dansk prägel än tidigare år. Sedan Connect Skåne för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.