torsdag 25 april 2024

inloggad som

16 miljoner ska ta IT-bolag från Staffanstorp utomlands

|  ,
|  

IT-bolaget Kentima i Staffanstorp ska ta in drygt 16 miljoner kronor för att börja en planerad exportsatsning. Det är första gången sedan starten 1994 som bolaget vänder sig till externa investerare.

I Kentimas företagsgrupp ingår tre dotterbolag med olika inriktning. I produktportföljen finns egenutvecklad mjukvara för kameraövervakningssystem, övervakningssystem för automationsindustrin och industridatorer för exempelvis gruvor och stenbrott. Systemet för kameraövervakning används bland annat i ett stort köpcentra i Stockholm och stödjer totalt 200 olika kameramodeller, däribland kameror från Lundabolaget Axis.

Grundare och VD i Kentima är Kent Nilsson som är majoritetsägare med nästan 94 procent av aktierna. Delar av personalen äger resten. Inför lanseringen i andra europeiska länder krävs mer pengar för att bland annat förstärka säljorganisationen och marknadsföra produkterna internationellt, därför gör bolaget en nyemission under november.

— Vi prioriterar de som vill gå in med hela kapitalet. Idealet vore att få in personer som är engagerade och vill gå in i styrelsen, den behöver stärkas upp och breddas, säger Kent Nilsson.

Fram till för några år sedan arbetade Kentima med kundanpassade system. Sedan några år tillbaka har bolaget sålt de egenutvecklade produkterna till säkerhets- och automationsbranscherna.

Kentima omsatte 33 miljoner kronor och gjorde en förlust på 0,8 miljoner efter skatt under senaste räkenskapsåret, som avslutades 30 juni. Enligt Kent Nilsson beror förlusten främst på lägre försäljning i och med finanskrisen. Bolaget har 18 anställda.

IT-bolaget Kentima i Staffanstorp ska ta in drygt 16 miljoner kronor för att börja en planerad exportsatsning. Det är första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.