torsdag 25 april 2024

inloggad som

Helsingborgsbolag sätter Anotopenna i forskarens händer

För ett år sedan grundades Helsingborgsbolaget LifeScience Support för att utveckla ett IT-system för kliniska studier. Nu har en studie på Karolinska Institutet i Stockholm visat att systemet kan halvera forskarnas administration.

LifeScience Supports system ska effektivisera dataregistreringen vid kliniska prövningar och djurstudier. Systemet bygger på en egenutvecklad arbetsmetod och mjukvara samt börsnoterade Anotos elektroniska penna och papper. Anteckningar från samtal med patienter eller från undersökningar görs med Anotopennan och går på så vis direkt in i en databas. Anoto har varit delaktiga som bollplank i utvecklingsarbetet.

Testet vid Karolinska gjordes tillsammans med Lundabaserade kontraktsforskningsföretaget TFS Trial Form Support. Enligt Jonas Jönmark visade studien att administrationen nästan halverades, felen blev färre, och databearbetningen gick fortare så att studien kunde avslutas snabbare än planerat.

— Det finns fler system av det här slaget, men det är unikt att vi har tillverkat en IT-miljö speciellt riktad till forskaren. Det är lättjobbat, och utomstående bedömare har granskat systemet så att vi vet att det uppfyller krav från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, säger Jonas Jönmark.

Han räknar med att det första kundavtalet landar vilken dag som helst. LifeScience Support ägs till lika delar av Jonas Jönmark, som har egen konsultfirma och en bakgrund som försäljningschef inom AstraZeneca, samt Johan Fritzell som driver den grafiska produktionsbyrån Fritzell i Helsingborg. Hittills har de båda ägarna själva finansierat bolaget.

Lisa Kirsebom

För ett år sedan grundades Helsingborgsbolaget LifeScience Support för att utveckla ett IT-system för kliniska studier. Nu har en studie […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.