torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Konkursad videoteknik får nytt liv

Karlshamnsbolaget AMT Advanced Multimedia Technology, som tidigare i år sattes i konkurs, har återuppstått i ny form under namnet Euronix.

Bakom bolaget står Peter Toth och Jozsef Karoly – samma personer som drev AMT. Troligen blir det också Fredrik Herslow, som även sköter Aktietorget Öresund, som tar VD-rollen.

Bolaget jobbar med komprimeringsteknik för videoströmmar. Tekniken började utvecklas för omkring tio år sedan och Euronix köpte nyligen loss den från AMT:s konkursbo.

— Det är precis samma grejer som vi nu vidareutvecklar. Tidigare har vi fokuserat på webb-tv, men med vår nya effektivare encoder har vi möjlighet att komma in också på broadcastmarknaden, säger Peter Toth.

Norska TV2 använder tekniken i en demonstrationsanläggning. Nästa steg är att hitta kunder som betalar för användandet.

— Vi letar nu efter finansiering på fem miljoner kronor. Om allting löper på så behövs det inte mer för att komma ut på marknaden. Min roll är att hjälpa till med att hitta finansiärer, säger Fredrik Herslow.

Förutom att ansvara för Aktietorget Öresund sitter Fredrik Herslow i styrelsen för en rad bolag i regionen, däribland Trial Form Support och nyligen börsnoterade Exini Diagnostics.

Anders Frick

Karlshamnsbolaget AMT Advanced Multimedia Technology, som tidigare i år sattes i konkurs, har återuppstått i ny form under namnet Euronix. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.