torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Ökade möjligheter när Axis öppnar App Store

Konkurrensen ökar för regionens teknikbolag när nätverkskameraföretaget Axis skapar en öppen applikationsplattform. Samtidigt ger plattformen möjlighet för små företag att komma åt en marknad som annars är svår att nå. Det står klart efter en rundringning Rapidus gjort.

I slutet av september presenterade Axis sitt nya koncept, som går ut på att vem som helst kan skapa program som sedan säljs via Axis nya försäljningsportal. Genom programmen kan nätverkskamerorna förses med olika typer av funktioner, till exempel räkna förbipasserande fordon eller identifiera människor. Konceptet liknar i praktiken Apples App Store eller Sony Ericssons nystartade Developer World. Idag har Axis 600 utvecklingspartner i hela världen.

— Vi hoppas på omkring 500 applikationer efter ett tag. Även om konkurrensen blir större så blir marknaden också större. Öppna standarder är naturligt inom IT och telekom, men för säkerhetsbranschen är detta fullständigt revolutionerande, säger Magnus Zederfeldt, nordisk försäljningschef på Axis.

På Cognimatics i Lund är reaktionen blandad. Bolaget tar fram personräkningsalgoritmer och har dubblat sin omsättning i år.

— Konkurrensen kan göra att det kan bli tuffare för oss. Samtidigt bidrar plattformen till att vi kan stödja fler kameramodeller och för våra kunder blir underhållet lite enklare att hantera, säger VD Rikard Berthilsson.

Axis partner Milestone Systems från Brøndby har sedan flera år tillbaka en liknande plattform och de ser bara fördelar. Även automationsföretaget Kentima i Staffanstorp och Lundabaserade bildbehandlingsbolaget Lyyn, som förbättrar videoströmmar i realtid, är främst positiva till plattformen.

Anders Frick

Konkurrensen ökar för regionens teknikbolag när nätverkskameraföretaget Axis skapar en öppen applikationsplattform. Samtidigt ger plattformen möjlighet för små företag att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad