lördag 18 maj 2024

inloggad som

Dan Olofsson säljer sin sydafrikanska elitklubb

|  
|  

Skånske affärsmannen Dan Olofsson har sålt sitt sydafrikanska elitfotbollslag och lagt fotbollsskolan han drivit tillsammans med Sven-Göran Eriksson på is. Men engagemanget för Sydafrikas aidsdrabbade fortsätter, nu i samarbete med Nelson Mandelas familj.

Fotbollsskolan Thanda Star Academy grundades för ett par år sedan. 2007 köptes ett elitlag in från Johannesburg och döptes om till Thanda Royal Zulu. Laget spelade i högsta divisionen, men sedan en dryg månad tillbaka är Thanda Royal Zulu såld till ett sydafrikanskt konsortium och Thanda Star Academy lagd på is.

— Det är en liten krets som äger topplagen i landet vilket försvårade det hela för en klubb som ägs av folk utifrån. Vi blev också nedflyttade från högsta ligan, vilket gör att intäkterna går ner samtidigt som vi satt med en kostnadskostym för högsta ligan, kommenterar Dan Olofsson i ett mejl till Rapidus.

Fotbollsintresset har dock inte svalnat för Sigmagrundaren Olofsson, på skolorna inom aidsprojektet Star for Life ordnar han tjejfotboll i samarbete med Malmöklubben LdB FC. Star for Life arbetar med aidsprevention bland unga i Sydafrika och Namibia genom föreläsningar och workshops ute på skolor. Till dags dato har 60.000 skolever gått igenom det treåriga programmet.

Samtidigt har förre presidenten Nelson Mandela engagerat sig för att få till stånd ett projekt som omfattar skola, klinik och Star for Lifes arbete i hans hemby Mvezo.

— Vi driver projektet tillsammans med Mandelas sonson Mandla. Båda Nelsons söner är döda så Mandla är den som tar upp familjens fana, uppger Dan Olofsson.

Erik Olausson

Skånske affärsmannen Dan Olofsson har sålt sitt sydafrikanska elitfotbollslag och lagt fotbollsskolan han drivit tillsammans med Sven-Göran Eriksson på is. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]