onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Watreco på kapitaljakt med nytt pris

|  
|  

Malmöföretaget Watreco söker 4 miljoner euro i riskkapital för att utveckla sin teknik för avsaltning av havsvatten. I går kväll tog bolaget emot utmärkelsen Årets cleantech-företag och en prischeck på 100.000 kronor.

Priset delades ut vid det skandinaviska riskkapitalmötet Stockholm Cleantech Venture Day. Nu hoppas Watrecos VD Mats Eliasson att det ska ge draghjälp åt bolagets försäljning och kapitalresningen, som han räknar med att avsluta inom ett halvår. Vid riskkapitalmötet i Stockholm deltog omkring 50 internationella investerare och 25 cleantechföretag, bland dem Bioprocess Control från Lund och danska Danfoss AquaZ, Terranol och Fionia Lighting.

Watreco arbetar med en patenterad teknik kallad Vortexgenerator. Med den skapas en vattenvirvel som kan användas i en rad applikationer, bland annat rening, avgasning och avsaltning. Bolagets första produkt kallas Realice. Det är ett energibesparande system som bearbetar vattenflödet så att det går att spola isbanor med kallt vatten och ändå få lika jämn och hård is som i dag, när man använder varmt vatten för att få en smälteffekt. Samma teknik kan användas i bevattningsanläggningar där den gör att vattnet lättare tränger ner i marken — ett affärsområde som Mats Eliasson räknar med ska vara Watrecos största inom ett par år.

Malmöbolaget sköter i dag sin försäljning genom distributörer i ett 15-tal länder i Europa och Nordamerika. Diskussioner förs också med flera större bolag om att bygga in Watrecos teknik i deras produkter, vilket skulle öppna en betydligt större marknad.

Watreco har sex anställda i Malmö och räknar i år med en omsättning på 3,5 miljoner kronor. Förra årets omsättning landade på drygt 1 miljon. Bolaget ägs till hälften av de fem grundarna, bland dem Mats Eliasson, och till hälften av Malmöföretaget Scania-Metall.

Lisa Kirsebom

Malmöföretaget Watreco söker 4 miljoner euro i riskkapital för att utveckla sin teknik för avsaltning av havsvatten. I går kväll […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad