tisdag 23 april 2024

inloggad som

Trögt för snabb datorteknik — Mitrioncis bantar

IT-bolaget Mitrionics på Ideon i Lund har tvingats dra åt svångremmen. Den svaga konjunkturen pressar efterfrågan och sedan i fjol har personalstyrkan halverats.

I slutet av månaden lämnar de sista som varslades i somras företaget. Kvar är tolv anställda, de flesta i Lund men dotterbolaget i USA finns också kvar.

Forskare i Glasgow lade nyligen fram en rapport som visade på 20 gånger snabbare beräkning med 90 procent mindre strömförbrukning med Mitrionics teknik än med traditionella processorer. Men på marknaden har det gått trögare för bolaget.

— Vi har sett en svag orderingång och behöver anpassa kostymen efter det, säger VD Magnus Hjern.

Efter nedskärningarna mäktar organisationen inte med några större nysatsningar. Men kassan, som fylldes på så sent som i våras, tar i gengäld bolaget något längre fram i tiden.

— Vi har nu pengar som räcker åtminstone nio månader, säger Magnus Hjern.

I fjol landade omsättningen på 2,6 miljoner kronor och förlusten på 16,3 miljoner. De befintliga kunderna finns inom främst universitetsvärlden, där tunga beräkningar för exempelvis genmatchning behöver utföras. Mitrionics mjukvarupaket förenklar programmeringen av elektroniska kretsar, så kallade FPGA:er, som avlastar datorns centrala processor.

Företaget grundades 2001. Bland ägarna finns riskkapitalbolagen Creandum, Teknoinvest, Grande Ventures och Teknoseed.

Kristian Svensson

IT-bolaget Mitrionics på Ideon i Lund har tvingats dra åt svångremmen. Den svaga konjunkturen pressar efterfrågan och sedan i fjol […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad