fredag 17 maj 2024

inloggad som

Agellis siktar på partneravtal i år

Noterade Lundaföretaget Agellis, som utvecklar och säljer avancerade mätinstrument för metallindustrin, hoppas sluta avtal med en stor partner före årsskiftet. I dag offentliggjordes bolagets kvartalsrapport.

— Min ambition är att vi ska få en partner under andra halvåret i år, men det är ju inte bara jag som bestämmer. Det är stora drakar vi förhandlar med, säger Agellis VD Mårten Öbrink till Rapidus.

Det handlar om globala leverantörer av utrustning för metallindustrin, och bland möjliga partners har nämnts österrikiska jätten Voest Alpine, tyska SMS Siemag och italienska Danieli. Ett avtal skulle innebära en betydligt större kanal till marknaden för Agellis, som är en liten spelare i sammanhanget.

Nettoomsättningen för Agellis låg andra kvartalet i år strax under 3 miljoner kronor vilket är i nivå med 2008, medan förlusten ungefär halverades jämfört med samma period förra året till 1,6 miljoner back. Skälet är de sparåtgärder som bolaget genomförde under vintern, när bland annat en del av de anställda sades upp. Under våren genomfördes en emission som gav bolaget drygt 6 miljoner kronor, då bland annat Axis-grundaren Martin Gren gick in som ny ägare.

Agellis orderingång, som var dålig första kvartalet, förbättrades avsevärt andra kvartalet. Just nu har bolaget order liggande värda omkring 5 miljoner kronor, varav man räknar med att kunna leverera omkring hälften detta kvartal.

— Vi är nu uppe på ungefär 75 procent av normal orderingång, så det bör fortfarande bli lite bättre. Men stål- och metallindustrin piggnar ju till nu — en del verk som har varit helt stängda startar upp igen — så jag tror att vi har det värsta bakom oss, säger Mårten Öbrink.

Agellis har knappt 20 anställda i Lund, Nyköping och Ukraina och är noterat på listan First North. Bolaget grundades 2002 av entreprenören Christer Fåhraeus. Förra året hade Agellis en nettoomsättning på strax över 14 miljoner kronor med ett negativt resultat på drygt 10 miljoner.

Lisa Kirsebom

Noterade Lundaföretaget Agellis, som utvecklar och säljer avancerade mätinstrument för metallindustrin, hoppas sluta avtal med en stor partner före årsskiftet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad