tisdag 23 april 2024

inloggad som

Små konsultbolag hotas av konkurs

|  ,
|  ,

Konsultbolagen i Öresundsregionen har det fortsatt tufft. Konsultfirman Madeo i Stockholm gjorde nyligen en rundfrågning bland de 33 största köparna av konsulttjänster i Sverige och 58 procent svarade att de hade skurit ner på antalet konsulter i år jämfört med året innan.

Jon Carvell, VD på HiQ Skåne med 180 anställda i Öresundsregionen och 40 i Karlskrona, bekräftar bilden för Rapidus. Han tror att flera bolag går en bekymmersam höst till mötes.

— Det sker en nästan automatisk prispress när de mindre bolagen får det svårare att hitta uppdrag. Jag vet att ett en handfull små konsultfirmor i Öresundsregionen kan få det riktigt svårt att klara sig året ut, säger Jon Carvell.

Och den negativa trenden lär fortsätta — 48 procent av de tillfrågade bolagen tror på än färre köp av konsulttjänster 2010. Men det finns också ljuspunkter. För Malmöbolaget Purple Scout, med drygt 40 anställda, verkar trenden har vänt. Bolagets marknadschef i Malmö, Emil Erlandsson, tror på uppemot tio nyanställningar före slutet av nästa år.

— Vi har lagt om vår verksamhet så att vi nu tar mer hela projekt, istället för att våra konsulter sitter ute hos kunderna. Det har visat sig vara ett bra strategiskt val och vi har kunnat knyta till oss ett par stora nya kunder, däribland Procera Networks dotterbolag Netintact med säte i Varberg, säger Emil Erlandsson.

Joel Lyth

Konsultbolagen i Öresundsregionen har det fortsatt tufft. Konsultfirman Madeo i Stockholm gjorde nyligen en rundfrågning bland de 33 största köparna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad