tisdag 23 april 2024

inloggad som

Första patientstudien klar för Evolva

|  
|  

Bioteknikbolaget Evolva har avslutat en inledande omgång kliniska tester av sitt första läkemedel, substansen EV-077 mot hjärt-kärlsjukdom. 56 friska frivilliga män har provat medlet i tre månader och resultaten ser bra ut, både vad beträffar säkerhet och funktion.

Evolva utvecklar småmolekylära läkemedel med hjälp av genteknik i jästsvampar. Bolaget grundades i Danmark men har i dag huvudkontor i schweiziska Basel. Omkring 10 av 70 anställda finns kvar på den danska forskningsavdelningen, och så ska det förbli enligt bolagets VD Neil Goldsmith.

EV-077 är ett läkemedel som tas oralt och riktar sig till patienter med blodpropp, som inte blir hjälpta av dagens behandlingar. Dessutom kan det förebygga eller hämma utvecklingen av njursjukdom. Nu går medlet vidare i ännu en så kallad fas I-studie på friska frivilliga.

Evolva har även en substans mot svampinfektioner på väg in i klinisk fas, och två infektionsläkemedel i tidigare utveckling.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget Evolva har avslutat en inledande omgång kliniska tester av sitt första läkemedel, substansen EV-077 mot hjärt-kärlsjukdom. 56 friska frivilliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad