fredag 17 maj 2024

inloggad som

Cancerbolag tar in nytt kapital — och jagar mer

Cancerforskningsbolaget Wnt-research i Malmö har rest 3,5 miljoner kronor i en nyligen avslutad emission. Investerarna är icke namngivna privatpersoner och bolag. För pengarna ska Wnt förbereda sin första läkemedelssubstans för kliniska tester, studier på människa.

— Vi har en låg och anpassningsbar ”burnrate” men för att kunna gå till klinik nästa år behöver vi mer pengar, säger VD Bert Junno som också är affärsrådgivare på Forskarpatent i Syd.

Målet är att ta in mer kapital från institutionella investerare under hösten. Omkring 50 miljoner kronor behöver Wnt för att ta sin första läkemedelssubstans mot spridning av cancer en bit in i fas II-studier, på patienter.

Forskarpatent i Syd äger 40 procent av Wnt-research som grundats tillsammans med professor Tommy Andersson vid Universitetssjukhuset MAS. Bakom arbetet ligger forskning kring det kroppsegna proteinet Wnt5a, som spelar en viktig roll för cancercellers rörelse och spridning. Tommy Anderssons forskargrupp har hittills tagit fram och patenterat två peptider, delar av proteinet, som testas mot spridning av bröstcancer och aggressiv hudcancer. Bröstcancerpeptiden har fått goda resultat i djurstudier.

Lisa Kirsebom

Cancerforskningsbolaget Wnt-research i Malmö har rest 3,5 miljoner kronor i en nyligen avslutad emission. Investerarna är icke namngivna privatpersoner och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad