torsdag 18 juli 2024

inloggad som

LU Bioscience satsar på cancerforskning i Lund

Investeringsbolaget LU Bioscience startar företag tillsammans med två Lundaforskare. Det är professor Olov Sterner vid avdelningen för organisk kemi och docent Jenny Persson vid avdelningen för experimentell cancerforskning som tillsammans ska utveckla ett nytt läkemedel för cancerbehandling. LU Bioscience investerar omkring en miljon kronor till att börja med, men hur stort ägandet blir är inte offentligt.

— Det handlar om en ny molekyl som inte varit känd innan, som vi söker patent på nu, säger Eskil Söderlind på LU Bioscience som tillsammans med forskarna ska leda bolaget.

Forskningsbolaget har ännu inget namn, och ingen VD i uppstartsfasen. På grund av den pågående patentprocessen kan Eskil Söderlind inte avslöja så mycket om forskningen, men han säger att substansen testats på prostatacancer i djurstudier och haft god effekt. Det är dock inte säkert att det blir den cancerformen bolaget riktar in sig på.

Nu ska forskarna utveckla fler varianter av molekylen. I början av nästa år behöver man söka mer kapital, och tidigast om två till tre år kan det bli aktuellt att testa läkemedelssubstansen på människor.

Det nya cancerbolaget är det första som gått igenom Lunds universitets så kallade BioAccelerator-program. Programmet drivs i samarbete mellan LU Innovation, LUAB och LU Bioscience, och har bildats för att kommersiellt utveckla biovetenskapliga forskningsresultat från universitetet. Tanken är att forskare ska bilda och äga sina bolag tillsammans med LU Bioscience, och sedan kunna koncentrera sig på forskningen medan de tre enheterna i Acceleratorn sköter den dagliga driften av bolaget och den kommersiella processen, exempelvis kapitalresning och affärsutveckling.

Lisa Kirsebom

Investeringsbolaget LU Bioscience startar företag tillsammans med två Lundaforskare. Det är professor Olov Sterner vid avdelningen för organisk kemi och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.