lördag 20 april 2024

inloggad som

LU Bioscience satsar på cancerforskning i Lund

Investeringsbolaget LU Bioscience startar företag tillsammans med två Lundaforskare. Det är professor Olov Sterner vid avdelningen för organisk kemi och docent Jenny Persson vid avdelningen för experimentell cancerforskning som tillsammans ska utveckla ett nytt läkemedel för cancerbehandling. LU Bioscience investerar omkring en miljon kronor till att börja med, men hur stort ägandet blir är inte offentligt.

— Det handlar om en ny molekyl som inte varit känd innan, som vi söker patent på nu, säger Eskil Söderlind på LU Bioscience som tillsammans med forskarna ska leda bolaget.

Forskningsbolaget har ännu inget namn, och ingen VD i uppstartsfasen. På grund av den pågående patentprocessen kan Eskil Söderlind inte avslöja så mycket om forskningen, men han säger att substansen testats på prostatacancer i djurstudier och haft god effekt. Det är dock inte säkert att det blir den cancerformen bolaget riktar in sig på.

Nu ska forskarna utveckla fler varianter av molekylen. I början av nästa år behöver man söka mer kapital, och tidigast om två till tre år kan det bli aktuellt att testa läkemedelssubstansen på människor.

Det nya cancerbolaget är det första som gått igenom Lunds universitets så kallade BioAccelerator-program. Programmet drivs i samarbete mellan LU Innovation, LUAB och LU Bioscience, och har bildats för att kommersiellt utveckla biovetenskapliga forskningsresultat från universitetet. Tanken är att forskare ska bilda och äga sina bolag tillsammans med LU Bioscience, och sedan kunna koncentrera sig på forskningen medan de tre enheterna i Acceleratorn sköter den dagliga driften av bolaget och den kommersiella processen, exempelvis kapitalresning och affärsutveckling.

Lisa Kirsebom

Investeringsbolaget LU Bioscience startar företag tillsammans med två Lundaforskare. Det är professor Olov Sterner vid avdelningen för organisk kemi och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.