söndag 5 maj 2024

inloggad som

Kritiskt läge för Mathiesens Cellpoint

Det svensk-danska elektronikföretaget Cellpoint Connect är pressat. Under första kvartalet rasade försäljningen och behovet av mer riskkapital är akut. En ny strategi ska lyfta verksamheten.

Under året har Cellpoint, med den kände danske IT-entreprenören Michael Mathiesen som styrelseordförande, dragit ner personalstyrkan från 24 till 14 tjänster. Främst är det säljsidan som bantats. Den nya strategin går nämligen ut på att sälja via partners och inte så mycket i egna kanaler.

Bolagets stora hopp är öronsnäckan Flamingo, men även en innovativ hörapparat är på väg ut på marknaden. Under årens lopp har Cellpoint tyngts av förluster och flera gånger har vinstprognosen skjutits upp.

Nu är det under tredje kvartalet som de svarta siffrorna ska komma. Men det hänger på att nytt kapital kommer in. Cirka 15 miljoner kronor behövs för att nå positivt kassaflöde. Bland annat måste tillverkningen av nya produkter komma igång. Att försäljningen dog under årets första kvartal förklarar VD Katarina Henriksson med just brist på rörelsekapital.

Bakgrunden är att Cellpoint inte lyckades fylla på kassan som tänkt i vintras. En annan följd av det är att förvärvet av det spanska bluetooth-företaget SouthWing gått om intet. Men nu känner sig Katarina Henriksson säker på att få in pengar, även om hon inte vill berätta vilka investerare som backar upp.

— Jag tror på denna strategi, mer än tidigare inriktningar. Med vår mindre kostym blir det lättare att vända till vinst, säger hon.

I slutet av månaden beslutar årsstämman om emissionen. Då väntas också ägaren Håkan Tollefsen väljas in i styrelsen. Ordförande Michael Mathiesen sitter kvar för omval. Han gick in i bolaget 2003 som ny koncernchef. Mathiesen är kanske mest känd för riskkapitalbolaget 2M Invest, som gick i konkurs 2002. Cellpoint är noterat på Aktietorget och finns bland annat i Köpenhamn. Formellt säte är Stockholm.

Kristian Svensson

Det svensk-danska elektronikföretaget Cellpoint Connect är pressat. Under första kvartalet rasade försäljningen och behovet av mer riskkapital är akut. En […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.