måndag 20 maj 2024

inloggad som

Novo Seeds stöttar svampmedelsforskning

Novo Seeds har delat ut sitt tredje så kallade pre-seed-bidrag, till det nystartade bolaget Pcovery vid Århus universitet. Pcovery ska utveckla läkemedel som påverkar jonkanaler i cellers membran, en mekanism som är avgörande för cellens funktion.

Jonkanaler är ett viktigt profilområde för Århus universitet, vars professor emeritus Jens Christian Skou mottog Nobelpriset 1997 för sin forskning på området. Novo Seeds är den danska Novo-koncernens avdelning för såddfinansiering. De arbetar dels med såddinvesteringar som ger andelar i bolagen, dels med bidrag med målet att hjälpa forskningsprojekt fram till en punkt där de kan ta in såddfinansiering.

1,6 miljoner danska kronor får Pcovery av Novo Seeds för att utveckla ett läkemedel mot svampsjukdomar, pengar som beräknas räcka ett år. Framtida forskningsområden kan vara hjärt-kärlsjukdomar och havandeskapsförgiftning. VD för bolaget är Morten Buch Pedersen från Köpenhamns universitet.

Lisa Kirsebom

Novo Seeds har delat ut sitt tredje så kallade pre-seed-bidrag, till det nystartade bolaget Pcovery vid Århus universitet. Pcovery ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]