måndag 13 maj 2024

inloggad som

Pilotprojekt ger nystart för varslade telekomexperter

Medan regionens telekomjättar varslar personal på löpande band finns det andra som behöver all mankraft de kan få. Genom ett nytt samarbete mellan stiftelsen Trygghetsrådet och Arbetsförmedlingen i Skåne och Blekinge ska uppstickare som Saplo, Kaskado och Resqu kunna få gratis experthjälp i upp till ett halvår.

Genom att jämföra sina register över personer som är på väg att bli eller redan är arbetslösa hoppas Arbetsförmedlingen och TRR Trygghetsrådet kunna hjälpa både bolag som söker personal och personer som är på jakt efter nytt jobb. Med forskningssatsningen Mobile Heights i Lund som utgångspunkt har tanken om samarbetet vuxit fram sedan november förra året.

Uppstartsbolag som är medlemmar i Mobile Heights Business Center ska kunna komma med en krav- och kompetensprofil för personer de vill anställa. Trygghetsrådet och Arbetsförmedlingen dammsuger sedan varslade inom regionens telekombolag efter lämpliga kandidater.

När profilerna stämmer ska de blivande arbetslösa erbjudas möjlighet att börja jobba på bolagen inom Mobile Heights Business Center under själva uppsägningstiden, vilket normalt är tre månader. Arbetsförmedlingen fyller sedan på med ytterligare tre månaders lön genom PKU, Praktisk Kompetensutveckling.   

— Vi hoppas att samarbetet ska leda till att ett antal personer kommer ut till en anställning och får ett jobb, och att de nya företag som skapas får möjlighet att växa i regionen, säger Bo Altinius, regionchef på Trygghetsrådet i Skåne.

Mobile Heights Business Center är ett samarbetsprojekt mellan bland annat Region Skåne, Region Blekinge och Teknopol där uppstartsbolag inom telekomsektorn under ett par veckors tid fått diskutera sin teknik och möjliga samarbeten med bland annat chefer från Ericsson, ST Ericsson, Sony Ericsson och TeliaSonera. Bolagen, som sållades ut bland ett 20-tal sökande, är Resqu, Burboo och Raviteq i Lund, Saplo, Ambadoo och Kaskado i Malmö samt Blekingebolagen Diamonds och Blazing Red.

Medan regionens telekomjättar varslar personal på löpande band finns det andra som behöver all mankraft de kan få. Genom ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.