lördag 20 april 2024

inloggad som

Absalon plockar chef från Brimstone — och första kunden

Mjukvarubolaget Absalon i Malmö har hittills varit Brimstonegrundaren Sebastian Merlövs enmansorkester. Men samtidigt som bolaget plockar konsultjätten Sigma som första kund går Mattias Lindemann, tidigare produktutvecklingschef på Brimstone, in som ny delägare.

Sebastian Merlöv grundade Absalon i början av hösten sedan Brimstones styrelse lyft bort honom från VD-posten. Sebastian Merlöv har dock behållit sin ägarandel i Brimstone, som i januari fusionerades med Stockholmsbaserade IT-bolaget Cinteros.

Precis som i Brimstone går Absalons affärsidé ut på att modifiera och bygga ut Microsofts mjukvara för kundrelationer. Men medan Brimstone riktade in sig på produktbolag inom life science-sektorn är Absalons fokus tjänstebolag som IT-konsulter och revisorer. Första kunden är Sigmadottern Exallon där runt 25 personer ska använda Absalons mjukvara för att hålla reda på såväl försäljning som genomförande av olika konsultprojekt.

Rekryteringen av Mattias Lindemann är inte den enda expansion som Sebastian Merlöv ser framför sig. Innan året är slut räknar han med att Absalon har 5-10 anställda. Men med Microsoft som backar upp med teknikutveckling och partners som sköter försäljning räknar Sebastian Merlöv inte med att Absalon blir något jättebolag.

— Mer än 25 personer tror jag inte vi blir, säger han.

I Absalons styrelse sitter bland andra Jan Nilsson, tidigare Sverigechef på Maersk Data, samt Thomas Parbst, Microsofts marknadsföringschef för kundhanteringsmjukvara i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Bland konkurrenterna finns Lundalogik, som förra året omsatte 67 miljoner kronor på att sälja sin egenutvecklade mjukvara för kundrelationer. Bolaget grundades 1990 och har i dag växt till 59 anställda i Lund, Stockholm och Göteborg.

Erik Olausson

Mjukvarubolaget Absalon i Malmö har hittills varit Brimstonegrundaren Sebastian Merlövs enmansorkester. Men samtidigt som bolaget plockar konsultjätten Sigma som första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.