torsdag 18 april 2024

inloggad som

Ideonbolag tar fart i Axis kölvatten

Börsnoterade Axis i Lund tjänar bra på skiftet från analoga till digitala övervakningskameror. Och några hundra meter från huvudkontoret håller lilla Cognimatics i tysthet på att växa sig stora på samma trend.

Cognimatics sitter i en barack inne på Ideonområdet och grundades 2003 av fyra forskare vid Matematikcentrum på Lunds universitet. Idén är en mjukvara som kan känna igen människor i digitala bilder och videoströmmar. Två områden ligger i fokus: kameror i mobiltelefoner och digital övervakning. Det senare sker i samarbete med Axis.
 
— Vi började samarbetet för ett par år sedan. Först var marknaden trög, men den har segat sig uppåt och affären börjar nu bli vår kassako, säger VD Rikard Berthilsson.

Idag finns ett par tusen Axiskameror med Cognimatics teknik ute hos kunder världen över. Främst används de till att räkna personer som passerar framför, som hos exempelvis ICA och butikskedjan Polarn O. Pyret. Senaste bokslutet innebar dubblad omsättning för bolaget, till 4,3 miljoner kronor, och en liten vinst på nedersta raden. Rikard Berthilsson räknar med dubblad försäljning även i år, vilket skulle ge ett resultat på ett par miljoner kronor.

— Räknat människor har man gjort länge i butiker, vid spärrar och bommar. Nu blir övervakningen digital och vi hoppas att vår teknik ska ta ytterligare fart, säger han.

Sju personer arbetar i verksamheten, som också levererar mjukvara till mobiltelefoner från bland annat Sony Ericsson. Ägare är personer kring bolaget, som Rikard Berthilsson själv och Teknopols tidigare VD Håkan Morän som är företagets försäljningschef. För en tid sedan gick Lunds universitets holdingbolag LUAB ur sitt ägande. Rikard Berthilsson var också en av grundarna av Decuma i Lund.

Kristian Svensson

Börsnoterade Axis i Lund tjänar bra på skiftet från analoga till digitala övervakningskameror. Och några hundra meter från huvudkontoret håller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.