tisdag 16 april 2024

inloggad som

Jolife säkrar finansiering från distributör

Börsplanerna är lagda på hyllan hos medicinteknikbolaget Jolife i Lund. Istället har finansieringen säkrats genom ett förlängt avtal med amerikanska distributören Physio Control.    

Avtalet, som löper på ett par år, ger Physio Control rätt att sälja Jolifes mekaniska hjärtmassageapparat Lucas i bland annat USA, Kanada och Japan. I gengäld förbinder sig det amerikanska bolaget, som är en del av börsnoterade medicinteknikkoncernen Medtronic, att köpa ett visst antal apparater om året. Exakt hur stora summor det ger Jolife vill bolagets marknadschef Sara Lindroth inte gå in på, men hon säger att intäkterna räcker för att finansiera Jolifes löpande verksamhet.

Jolife, som nyligen fick försäljningstillstånd i Japan, har varit aktiva på den amerikanska marknaden i flera år. Fortfarande är det dock i Nordeuropa som bolaget sålt flest maskiner. Bland annat används den i Region Skånes ambulanser som ett alternativ till manuell hjärt- och lungräddning på väg in till sjukhuset.

— Men vi satsar på USA framöver. Vår konkurrent säljer ett 1000-tal hjärtmassageapparater om året där, den nivån räknar vi också med att komma upp i, säger Sara Lindroth.

2007 gjorde Jolife en förlust på 22 miljoner kronor. Resultatet för 2008 var något bättre, uppgav bolagets VD Erik von Schenck för Rapidus tidigare i vår. Bolaget har 23 anställda, varav en i amerikanska Seattle.

Erik Olausson

Börsplanerna är lagda på hyllan hos medicinteknikbolaget Jolife i Lund. Istället har finansieringen säkrats genom ett förlängt avtal med amerikanska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.