torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Tre miljoner ska ta lavinbolag till vinst

Lundabolaget Resqu har bara ett par månader på nacken men redan en fungerande prototyp av sitt mobilbaserade söksystem för lavinoffer. Nu satsar VD Andreas Ekengren på att plocka in tre miljoner kronor i riskkapital, pengar som ska räcka tills bolaget når vinst.

Resqus teknik består av en cirka två kilo tung mobil basstation som tvingar alla påslagna mobiltelefoner inom 200 meters radie att börja sända. Med en enkel handhållen pejlantenn kan lavinoffer begravda under 1,5 meter snö lokaliseras på några meter när. Enligt bolagets beräkningar har nio av tio skidåkare idag en påslagen mobil med sig i backen.

Idén fick Fredrik Tufvesson, lektor vid Lunds tekniska högskola, under en skidresa för några år sedan. Sedan dess har tekniken utvecklats stegvis, bland annat i samarbete med Ericsson Response Program, ett ideellt företagsnätverk med den svenska telekomjätten i spetsen som bistår med kommunikationsutrustning i katastrofdrabbade områden. I början av maj åker Fredrik Tufvesson till Östersund där fjällräddningen ska testa systemet i Åres snödrivor.

Bolaget Resqu bildades i januari med Sony Ericssons förre teknikchef Mats Lindoff som styrelseordförande och Andreas Ekengren, grundare på Ideonbolaget Lyyn, som VD och enda egentliga anställd.

Medan själva tekniken är närapå färdigutvecklad finns en del kvar att göra med produktdesignen. Till nästa vinter räknar Andreas Ekengren med att ha en betaversion färdig att testa hos utvalda kunder, för att kunna lansera brett till skidsäsongen 2010/2011. Och Sverige är långt ifrån huvudfokus.

— Det finns runt 2.000 större skidsystem i världen, varav tio i Sverige. Vi måste definitivt ner i Alperna, säger Andreas Ekengren.

Förutom produktutveckling är hans huvuduppgift att under våren och sommaren plocka in cirka tre miljoner kronor i riskkapital. Det kommer enligt Andreas Ekengren räcka tills bolagets bokslut om några år visar svarta siffror.

Resqu ägs till största delen av grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell. I ägarlistan finns även Andreas Ekengren, Mats Lindoff samt Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Erik Olausson

Lundabolaget Resqu har bara ett par månader på nacken men redan en fungerande prototyp av sitt mobilbaserade söksystem för lavinoffer. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.