fredag 29 mars 2024

inloggad som

Malmöbolag bygger forskningspark i Makedonien

|  ,
|  

En renoverad tobaksfabrik i Skopje är på väg att förvandlas till en av Makedoniens första teknikparker. Bakom projektet står Malmöbaserade IT-bolaget Seavus. I maj flyttar de själva in med 300 personer.

Seavus grundades som ett konsultbolag för IT-industrin, men jobbar i dag främst inom telekomsektorn med bland annat fakturerings- och kundhanteringssystem. Bland de största kunderna finns Tele2, Vodafone och Deutsche Telekom.

Bolaget sysselsätter runt 500 personer. Men trots att huvudkontoret ligger i Malmö jobbar bara ett 20-tal i Sverige. Utvecklingsavdelningar finns i Lettland, Vitryssland, Serbien och framförallt Makedonien, där Igor Lester, en av bolagets två grundare, har sina rötter.

Nu satsar Seavus på en teknikpark i centrala Skopje. Företaget kommer själv uppta största delen av de första 9.000 kvadratmetrarna, men har option på ytterligare 30.000 kvadratmeter och siktar på att locka dit affärspartner som Oracle och Microsoft. I förlängningen finns såväl inkubatorverksamhet som universitetsfaciliteter med i planerna för forskningsparken.

— Vi jobbar tätt ihop med Invest in Macedonia på det här, det blir ju något för dem att visa upp, säger medgrundaren Richard Murbeck som även var med och startade Malmöbolaget Mubito.

Seavus, som grundades 1999, omsatte förra året cirka 250 miljoner kronor, varav drygt 60 miljoner i Sverige, uppger Richard Murbeck. Under 2009 räknar han med att siffran stiger till en bit över 300 miljoner kronor efter expansion i främst Östeuropa, Ryssland och Turkiet. Runt 80 procent av omsättningen kommer från konsultverksamheten, medan försäljning av egenutvecklad programvara står för resten.

Erik Olausson

En renoverad tobaksfabrik i Skopje är på väg att förvandlas till en av Makedoniens första teknikparker. Bakom projektet står Malmöbaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]