söndag 25 februari 2024

inloggad som

Malmöbolag bygger forskningspark i Makedonien

|  ,
|  

En renoverad tobaksfabrik i Skopje är på väg att förvandlas till en av Makedoniens första teknikparker. Bakom projektet står Malmöbaserade IT-bolaget Seavus. I maj flyttar de själva in med 300 personer.

Seavus grundades som ett konsultbolag för IT-industrin, men jobbar i dag främst inom telekomsektorn med bland annat fakturerings- och kundhanteringssystem. Bland de största kunderna finns Tele2, Vodafone och Deutsche Telekom.

Bolaget sysselsätter runt 500 personer. Men trots att huvudkontoret ligger i Malmö jobbar bara ett 20-tal i Sverige. Utvecklingsavdelningar finns i Lettland, Vitryssland, Serbien och framförallt Makedonien, där Igor Lester, en av bolagets två grundare, har sina rötter.

Nu satsar Seavus på en teknikpark i centrala Skopje. Företaget kommer själv uppta största delen av de första 9.000 kvadratmetrarna, men har option på ytterligare 30.000 kvadratmeter och siktar på att locka dit affärspartner som Oracle och Microsoft. I förlängningen finns såväl inkubatorverksamhet som universitetsfaciliteter med i planerna för forskningsparken.

— Vi jobbar tätt ihop med Invest in Macedonia på det här, det blir ju något för dem att visa upp, säger medgrundaren Richard Murbeck som även var med och startade Malmöbolaget Mubito.

Seavus, som grundades 1999, omsatte förra året cirka 250 miljoner kronor, varav drygt 60 miljoner i Sverige, uppger Richard Murbeck. Under 2009 räknar han med att siffran stiger till en bit över 300 miljoner kronor efter expansion i främst Östeuropa, Ryssland och Turkiet. Runt 80 procent av omsättningen kommer från konsultverksamheten, medan försäljning av egenutvecklad programvara står för resten.

Erik Olausson

En renoverad tobaksfabrik i Skopje är på väg att förvandlas till en av Makedoniens första teknikparker. Bakom projektet står Malmöbaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.