lördag 11 maj 2024

inloggad som

AcadeMedia dumpar e-learning — TicTac tar över

Börsnoterade friskolekoncernen AcadeMedia lägger ner sin verksamhet inom e-learning, baserad i Malmö. Kunderna och delar av den tolv man starka personalen tas istället över av Malmöbaserade TicTac Interactive.

TicTac, som grundades i Karlskrona 1999, flyttade i början av april huvudkontoret till Malmö i samband med köpet av Stockholmsbaserade Informators verksamhet inom e-learning.

Bolaget gick i ett slag från tre till åtta anställda, men uppköpsaptiten stillades inte med det. TicTac tar nu även över stora delar av AcadeMedias verksamhet inom e-learning, som främst legat inom dotterbolaget AcadeMedia Learning Consulting. Förutom delar av personalen får TicTac ärva kunder som AstraZeneca och Ericsson.

AcadeMedias VD Marcus Strömberg förklarar nedläggningen med Learning Consultings sviktande lönsamhet de senaste åren. Med en omsättning 2007 på 14,7 miljoner kronor slutade förlusten på närmare två miljoner.

— Sedan har AcadeMedia i viss mån förändrat verksamheten. Vårt huvudfokus ligger på privata gymnasie- och vuxenskolor, säger Marcus Strömberg.

Dotterbolaget Learning Consulting värderas i AcadeMedias senaste bokslutsrapport till knappt 17 miljoner kronor. Hur mycket TicTac fått betala för resterna vill VD Carolina Palmqvist inte gå in på men säger att en viss köpeskilling funnits för bland annat inventarierna.

— De skulle lagt ner i vilket fall. Den här lösningen var den bästa för såväl de anställda som för kunderna, säger hon.

Exakt hur stor del av personalen som får jobb i TicTac är inte klart i dagsläget. Men med köpet blir TicTac en av de dominerande aktörerna på e-learningmarknaden i södra Sverige. Sedan tidigare finns bland annat Telia, E.on och Region Skåne i kundlistan.

AcadeMedia omsatte förra året 1,3 miljarder kronor. Bolaget har runt 2.000 anställda och är noterat på Stockholmsbörsens Small Cap-lista.

Erik Olausson

Börsnoterade friskolekoncernen AcadeMedia lägger ner sin verksamhet inom e-learning, baserad i Malmö. Kunderna och delar av den tolv man starka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen