torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Duocort tar in 16 miljoner – avslutar kliniska studier

|  , ,
|  

Läkemedelsbolaget DuoCort Pharma i Helsingborg har plockat in 16 miljoner kronor från befintliga ägare. Med de nödvändiga kliniska studierna av bolagets preparat för binjurebarkssvikt avslutade, växlar bolaget upp arbetet med att hitta en partner för kommersialisering.

Patienter med kronisk binjurebarkssvikt saknar förmåga att själva producera viktiga hormoner i tillräcklig mängd och måste ta tabletter med hydrokortison ett par gånger om dagen. I DuoCorts pillervariant ska hydrokortisonet utsöndras under ett helt dygn i en takt som bättre stämmer överens med kroppens naturliga produktion, vilket minskar risken för biverkningar.

I fas II/III-studien, som nyligen avslutats, har patienterna fått testa och jämföra DuoCorts piller mot sina nuvarande hydrokortisontabletter. Enligt projektledare Maria Forss ser resultaten lovande ut, vilket banar väg för att bolaget ska kunna ansöka om tillstånd för att påbörja försäljning.

— Det kan ta ett år. Men vi går in i kommersialiseringsfasen nu och tittar på olika möjligheter. DuoCort är ett utvecklingsbolag, inget säljbolag, säger Maria Forss.

Under tiden har bolaget påbörjat en ny studie för att få ytterligare resultat som styrker doseringsformens fördelar. DuoCorts preparat har sedan tidigare status som särläkemedel inom EU och fick det i höstas även i USA, vilket bland annat ger ett antal års ensamrätt på försäljningen.

DuoCort sysselsätter ett 20-tal personer varav tre på heltid. Vid nyår stärkte bolaget kassan med 16 miljoner kronor från nuvarande ägare, där riskkapitalbolaget Catella Healthcare och Helsingborgsbaserade affärsutvecklingsnätverket Puls ingår. Under 2008 klev även Länsförsäkringar Skåne in i ägarkretsen, uppger Puls VD Pontus Ottosson.

Erik Olausson

Läkemedelsbolaget DuoCort Pharma i Helsingborg har plockat in 16 miljoner kronor från befintliga ägare. Med de nödvändiga kliniska studierna av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad