torsdag 18 april 2024

inloggad som

Unga IT-bolag får in tidigare Avail-VD i styrelsen

Rolf Elmér, tidigare VD för Malmöbolaget Avail Intelligence, har gått in i styrelserna för två unga IT-bolag. Han är nu ordförande i Helsingborgsbolaget Wenobi och ledamot i Lundabolaget Presis.

Rolf Elmér lämnade sin post hos Avail Intelligence i november och efterträddes av Pontus Kristiansson, en av grundarna. Då hade Elmér gått från en styrelsepost till att som VD i ett par år driva mjukvarubolagets internationella expansion. Den processen har enligt Elmér nu bromsats tillfälligt på grund av den finansiella krisen. Avail har i dag verksamhet i fem länder.

— Jag kunde inte sitta i styrelser medan jag var hos Avail, för den internationella utvecklingen tog all min tid. Nu sitter jag för tillfället i en karantänsituation och har passat på att gå in i de här två bolagen. Båda är lönsamma och ska försiktigt lägga grunden för framtida expansion, säger Rolf Elmér.

Wenobi (namnet är en ordlek som står för ”We know business intelligence”) med kontor i Helsingborg och Halmstad har sex anställda och säljer konsulttjänster inom bland annat affärsanalyser och beslutsstöd. Bland kunderna finns Ikea och Västra Götalandsregionen. VD och huvudägare är Jonas Christensson.

Presis har tio anställda och arbetar med bland annat webbutveckling och intranät. Bolaget har en uttalad miljöprofil och bygger till exempel systemlösningar som ska öka kundernas kontroll över sina miljöutsläpp. Bolaget ägs av VD Fabian Hagman och ordförande Max Andersson.

— Jag gick in i styrelsen för Avail 2001, precis efter IT-kraschen, så jag har erfarenhet av hur man utvecklar ett bolag i lågkonjunktur. I sådana perioder ökar bolagens kostnadsmedvetande, och man jobbar hårt på att göra ett fåtal saker lite bättre. Det kräver smartare styrelsearbete, och det tycker jag är spännande, säger Rolf Elmér.

Lisa Kirsebom

Rolf Elmér, tidigare VD för Malmöbolaget Avail Intelligence, har gått in i styrelserna för två unga IT-bolag. Han är nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.