torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bantat Apptus klarar livhanken med kapitaltillskott

Det blev en tuff höst för tidigare expansiva mjukvaruutvecklaren Apptus i Lund. Med drygt 20 personer färre i personalen, ett stängt kontor i Kanada och nytt riskkapital i ryggen räknar nu VD Michael Atlevi med att bolaget ska kunna övervintra under konjunktursvackan.

Idag jobbar ett 40-tal personer i bolaget, som utvecklar sök- och databasverktyg till främst katalog- och e-handelssajter som Eniro, CDON och brittiska Yell.com. Det kan jämföras med cirka 65 anställda förra våren.

Under 2007 växte omsättningen med drygt 60 procent till 50 miljoner kronor, med ett nollresultat. Michael Atlevi kallar själv 2008 för ”en riktig duvning” och utan att vilja precisera några siffror säger han att resultatet slutade med kraftig förlust.

Förutom de allmänt kärva tiderna är det Apptus avbrutna satsning i Nordamerika som strött grus i bolagets maskineri. Kontoret i kanadensiska Ottawa, med två personer, öppnades i februari förra året men har nu stängts.

För att täcka förlusten plockade Apptus i slutet av förra året in nytt riskkapital från InnovationsKapital, minoritetsägare sedan 2007. Den exakta summan vill Michael Atlevi dock inte uppge.

— Men vi får lugn och ro det här året, säger han.

Och det hoppas Michael Atlevi ska vara tillräckligt tills marknaden blir bättre igen.

— Det är för tidigt att ropa hej än, men siffrorna pekar åt rätt håll. Såsom vi är dimensionerade nu kan vi nog rida ut stormen, säger han.

Även efter emissionen är Apptus grundare Patrik Wåhlin och Michael Mokhberi huvudägare i bolaget.

Erik Olausson

Det blev en tuff höst för tidigare expansiva mjukvaruutvecklaren Apptus i Lund. Med drygt 20 personer färre i personalen, ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.