söndag 25 februari 2024

inloggad som

Bantat Apptus klarar livhanken med kapitaltillskott

Det blev en tuff höst för tidigare expansiva mjukvaruutvecklaren Apptus i Lund. Med drygt 20 personer färre i personalen, ett stängt kontor i Kanada och nytt riskkapital i ryggen räknar nu VD Michael Atlevi med att bolaget ska kunna övervintra under konjunktursvackan.

Idag jobbar ett 40-tal personer i bolaget, som utvecklar sök- och databasverktyg till främst katalog- och e-handelssajter som Eniro, CDON och brittiska Yell.com. Det kan jämföras med cirka 65 anställda förra våren.

Under 2007 växte omsättningen med drygt 60 procent till 50 miljoner kronor, med ett nollresultat. Michael Atlevi kallar själv 2008 för ”en riktig duvning” och utan att vilja precisera några siffror säger han att resultatet slutade med kraftig förlust.

Förutom de allmänt kärva tiderna är det Apptus avbrutna satsning i Nordamerika som strött grus i bolagets maskineri. Kontoret i kanadensiska Ottawa, med två personer, öppnades i februari förra året men har nu stängts.

För att täcka förlusten plockade Apptus i slutet av förra året in nytt riskkapital från InnovationsKapital, minoritetsägare sedan 2007. Den exakta summan vill Michael Atlevi dock inte uppge.

— Men vi får lugn och ro det här året, säger han.

Och det hoppas Michael Atlevi ska vara tillräckligt tills marknaden blir bättre igen.

— Det är för tidigt att ropa hej än, men siffrorna pekar åt rätt håll. Såsom vi är dimensionerade nu kan vi nog rida ut stormen, säger han.

Även efter emissionen är Apptus grundare Patrik Wåhlin och Michael Mokhberi huvudägare i bolaget.

Erik Olausson

Det blev en tuff höst för tidigare expansiva mjukvaruutvecklaren Apptus i Lund. Med drygt 20 personer färre i personalen, ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.