måndag 29 april 2024

inloggad som

Växande affärer för Thorballs globala konsulter

Hösten 2007 lämnade Jørgen Thorball jobbet som affärsutvecklingschef på danska bioteknikjätten Novozymes. Nu satsar han på egna affärsutvecklingsfirman XOventures, senast med en avdelning i Indien. Avdelningen ska utföra marknadsundersökningar inom life science och fick nyligen sin första kund.

— Vi erbjuder universitet och företag att undersöka om deras projekt har en marknad, hur stor, och vilka konkurrenterna är. Det ska vi göra billigare och förhoppningsvis bättre än andra spelare genom att lägga insamlingen av marknadsdata i Indien, och så analysera dem hos affärsutvecklare i andra delar av världen, säger Jørgen Thorball.

XOventures kärnverksamhet är att sköta köp och försäljning av bolag och förmedla licensavtal. Avdelningen i Indien ansvarar för marknadsundersökningar, i Öresundsregionen så väl som globalt. Bolaget har mellan 50 och 100 kunder per år och har tolv anställda i nio länder. Bland kunderna finns Novozymes och Novo A/S men övriga är huvudsakligen hemliga.

— Vi marknadsför oss bara med mun-till-mun-metoden men har så mycket jobb vi hinner med. Det är som att ju tuffare tider, desto bättre för oss specialister.

Jørgen Thorball är bland annat initiativtagare till nätverket BiotechBuilders och styrelseordförande i MyC4, Lina Medical, ViroGates, iMotions och Vivostat. Han har också en styrelsepost i svenska börsnoterade BioGaia.

Lisa Kirsebom

Hösten 2007 lämnade Jørgen Thorball jobbet som affärsutvecklingschef på danska bioteknikjätten Novozymes. Nu satsar han på egna affärsutvecklingsfirman XOventures, senast […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.