torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Lina Medical storsatsar i USA

Som ett led i en ny verksamhetsstrategi, som slutligen läggs på plats de närmaste veckorna, ska medicinteknikbolaget Lina Medical i danska Glostrup expandera stort i USA och bygga upp ett samlat nätverk av upp mot 70 säljare.

— Vi har för tillfället åtta procent av försäljningen i USA och det är för lite, eftersom hälften av världsmarknaden för oss finns i USA, säger VD Søren Kornerup.

Den amerikanska satsningen ska inrikta sig på utrustning till gynekologisk laparoskopi (titthålsundersökningar och operationer i livmodern) och på sikt också utrustning för att ta bort rök i operationssalar. Röken uppstår från elektriska skärverktyg och kan vara skadligt för personalen.

Bolaget grundades 1977 under annat namn av Søren Kornerups far, Niels Kornerup. I dag sitter näringslivsprofilen Jørgen Thorball som styrelseordförande i verksamheten, som omsätter drygt 150 miljoner danska kronor. 50 anställda finns i Glostrup, 50 fabriksanställda i Polen samt ytterligare drygt 30 ute i säljbolag i övriga Europa.

I USA har koncernen hittills klarat sig med att sälja genom andra företag, men nu delas landet upp i fyra försäljningsområden med regionansvariga. Säljare ska rekryteras på både frilansbasis och som fast anställda, så att den totala säljstyrkan matchar de 70 egna säljarna i dag. Planen är att låta det hela ske gradvis under de kommande tre åren.

— Det ger oss möjlighet att i långt högre grad styra försäljningen själva, säger Søren Kornerup.

Han menar att investeringen på omkring tio miljoner kronor i det ekonomiskt hårt trängda USA inte alls sker med huvudet under armen.

— Tvärtom. Vår marknad i USA har inte drabbats av den ekonomiska krisen på samma sätt. Dessutom betyder den generella krisen att vi har större möjlighet att hitta säljarna vi behöver.

Keld Broksø

Som ett led i en ny verksamhetsstrategi, som slutligen läggs på plats de närmaste veckorna, ska medicinteknikbolaget Lina Medical i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]