torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Sverige nästa för dansk vattenrening

Den svenska marknaden är nästa anhalt för Adept Water Technologies med huvudsäte på forskningsparken Scion-DTU i Lyngby. Bolaget, som renar vatten med hjälp av elektrolys, håller just nu på att anställa en försäljningschef för östra Danmark och Skandinavien.

Adept Water Technologies startade inte som ett vanligt innovationsbolag. År 2004 gick sex erfarna affärsmän och riskkapitalister, däribland IT-miljardären Erik Damgaard och Catellas danska VD Jesper Bo Hansen, samman för att bygga ett företag. De fann ett konkursat jylländskt bolag, köpte loss patenten och startade ett nytt huvudkontor i Köpenhamn. År 2006 anställdes Jan Wøidemann, med tidigare erfarenhet från bland annat medicinteknikbolaget Radiometer, som VD.

Adept Water Technologies apparat BacTerminator renar vatten genom att tillföra elektricitet som omvandlar vattnets naturliga salter till bakteriedödande biocider. Därmed behöver inga övriga kemikalier tillsättas och processen blir enligt Jan Wøidemann billigare, mer effektiv och mer miljövänlig.

— Vi är en born global” och har stor potential. Vår strategi är att ha en direkt säljorganisation på mindre marknader som Danmark, Sverige och kanske Storbritannien. Därutöver vill vi ha säljpartner i stället för dotterbolag, säger han.

BacTerminator lanserades i slutet av 2007 och har bland annat sålts till mejerier, bryggerier och korvproducenter, men Jan Wøidemann nämner allt från simhallar till tandläkare som möjliga kunder. Under slutet av 2008 hölls inledande kundmöten i Sverige och företaget är på gång att komplettera personalstyrkan på tre personer med en ny säljchef för den skandinaviska och östdanska marknaden.

— Via investerarna i styrelsen har vi också goda kontakter i England och Frankrike, där vi just nu för dialog med en potentiell partnerfirma, säger Jan Wøidemann.

Under de senaste fyra åren har ägarna gått in med ett större miljonbelopp i Adept Water Technologies utveckling, uppger han. Bolagets nuvarande forskning sker på kontrakt med Dansk Teknologi och under 2009 planerar företaget att lansera nästa generation av BacTerminator.

Den svenska marknaden är nästa anhalt för Adept Water Technologies med huvudsäte på forskningsparken Scion-DTU i Lyngby. Bolaget, som renar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]