fredag 29 mars 2024

inloggad som

Skånsk forskning om cancer och transport jagar kapital i USA

Två skånska bolag har, som ensamma representanter för Norden, antagits till finansieringsevenemanget WBTshowcase i Texas i slutet av mars. Det är cancerforskningsbolaget Wnt-research och säkerhetsföretaget Secure Logistics.

De bolag – huvudsakligen amerikanska – som anmäler sig till WBTshowcase bedöms av en panel. Den väljer ut ett hundratal som sedan coachas innan de framför varsin kort presentation inför uppåt tvåhundra finansiärer och möjliga licensköpare. Evenemanget hålls för sjunde året i rad, och vid tidigare tillfällen har omkring en tredjedel av deltagarna fått finansiering efter mötet.

— Med den dåliga kursen på kronan i dag är vi billiga för amerikanska finansiärer och vi hoppas de ska visa intresse för oss, säger Sten Trolle, VD för Forskarpatent i Syd som tillsammans med Malmöprofessorn Tommy Andersson står bakom Wnt-research.

Secure Logistics VD Sten Wandel, professor i teknisk logistik vid Lunds universitet, arbetar med att finna de pengar som behövs för att delta i WBTshowcase. Anmälningsavgiften ligger på ungefär 700 dollar.

— Secure Logistics är väldigt underfinansierat, och de pengar vi har lägger vi på att säkra patent i de viktigaste länderna. Så jag håller på att ragga finansiering för den här resan just nu. Det är ju en chans som det inte har varit helt lätt att komma fram till, att få möjligheten att presentera teknologin så brett. Vi är i första hand intresserade av licensköpare eller någon som köper hela patentportföljen, säger Sten Wandel.

Secure Logistics, som är en avknoppning från Lunds universitet, har utvecklat produkten TamperSeal som slår larm ifall en transportlåda, ett paket eller ett kuvert öppnas av någon obehörig. Systemet testas just nu av flera potentiella kunder. Wnt-research arbetar med att ta fram läkemedel som ska stoppa spridning av cancer, och har fått goda resultat i djurstudier där man minskat spridningen till lungor och lever.

Lisa Kirsebom

Två skånska bolag har, som ensamma representanter för Norden, antagits till finansieringsevenemanget WBTshowcase i Texas i slutet av mars. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]