onsdag 24 april 2024

inloggad som

Intel köper Ideonbolag

Amerikanska hårdvarujätten Intel har köpt upp Lundabolaget Swiftfoot Graphics på Ideon Innovation. Uppgifterna går att läsa i bolagsverkets register men ingen av de inblandade vill i dagsläget uttala sig om affären.

Redan under hösten förde Swiftfoot Graphics samtal med ett antal större hårdvaruföretag, däribland Intel. Nu har en affär blivit av. Enligt bolagsverkets protokoll från en extra bolagsstämma i Swiftfoot Graphics den 5 december 2008 äger Intel Sweden samtliga aktier i bolaget.

I Swiftfoot Graphics styrelse sitter numera personer med höga positioner inom Intel. Som ny VD för bolaget står John Lautze, ekonomichef för Intel Europa, Mellanöstern och Asien. Trots att Intel Sweden numera står som enda ägare till Swiftfoot Graphics vill Intel Swedens presschef Camilla Törnblom inte ge någon kommentar utan hänvisar till Intel-representanter i USA. Rapidus har under dagen försökt nå dessa utan resultat.

Med i Swiftfoot Graphics styrelse sitter också Tamiko Hutchinson, finanschefsassistent för Intel Europa, Mellanöstern och Afrika.

— Oberoende vad jag vet eller inte vet får jag inte uttala mig i den här typen av frågor, säger hon.

Swiftfoot Graphics före detta VD och styrelseordförande Tomas Akenine-Möller, professor i datavetenskap på LTH, säger att samtliga fem anställda finns kvar i bolaget men kan i övrigt inte uttala sig om affären. Som tidigare ägare stod de fyra grundarna, däribland Tomas Akenine-Möller och LUAB.

Swiftfoot har utvecklat effektiva algoritmer vid uppritning av 3D-objekt på dataskärmar. En effektiv uppritning spar processorkraft vilket i förlängningen kan möjliggöra snabbare och mer detaljrik grafik, men besparingen kan lika gärna användas så att batteriet i en bärbar dator håller längre. Bolaget grundades 2007 som ett resultat av ett forskningsprojekt lett av Tomas Akenine-Möller. Intel är en av världens största tillverkare av mikroprocessorer.

Joel Lyth

Amerikanska hårdvarujätten Intel har köpt upp Lundabolaget Swiftfoot Graphics på Ideon Innovation. Uppgifterna går att läsa i bolagsverkets register men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad