fredag 26 april 2024

inloggad som

Skånsk avloppsrening testas i Kina

Det skånska avloppsreningsföretaget Phytotechnology Europe ska under året lansera en testanläggning i Kina. Inom kort kommer en kinesisk delegation för att på plats titta närmare på företagets utvecklingsanläggning vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp.

— Vi var med på den resa till Guandongregionen i Kina som Region Skåne arrangerade i höstas, och fick då riktigt bra kontakter där borta. Behoven för avloppsrening i Kina är gigantiska och vårt system passar dem bra, säger VD Lars-Erik Einevik.

Phytotechnology renar avloppsvatten på biologiskt sätt, genom att blanda det med syre och låta växter och bakterier hjälpa till i reningsprocessen. Knepet är förutom syreberikningen att se till att avloppsvattnet hela tiden rör sig på ett kontrollerat sätt. Kvar blir bara oorganiskt material.

Lösningen kallas för PhytoSystem och går att använda såväl för enskilda hushåll som för mindre samhällen.

— Fördelarna med PhytoSystem är att driftskostnaderna är lägre än med andra system, och dessutom skapas gröna ytor som ger en biologisk mångfald och är rent estetiskt vackra, säger Lars-Erik Einevik.

Phytotechnology startade i mars förra året och förutom Kina är det Polen och Sverige som bolaget inriktar sig mot. Försäljningen börjar om en dryg månad.

— I Sverige handlar det om ungefär om 400.000 avlopp som inte är godkända. Många av dem finns i Stockholms skärgård, men även här i Skåne. Av Svedalas 900 avlopp är till exempel bara 400 godkända, säger Lars-Erik Einevik.

Naturliga reningsmetoder är dock inget nytt för Einevik. Han har tidigare varit engagerad i företaget Biosa, som säljer en blandning av örter och mjölksyrebakterier. Den gör bland annat att lukten vid kompostering försvinner.

Namnet till trots, så har Phytotechnology Europe AB ingenting med det amerikanska företaget PhytoTechnology Laboratories att göra. I styrelsen för Phytotechnology sitter förutom Lars-Erik Einevik även Carl Foung, Göran Gaeberg och Lars Sonesson. Alla fyra återfinns också i styrelsen för PhytoHydrology Europe AB, som dock ännu inte har påbörjat någon verksamhet.

Anders Frick

Det skånska avloppsreningsföretaget Phytotechnology Europe ska under året lansera en testanläggning i Kina. Inom kort kommer en kinesisk delegation för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.