torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Rapport lägger ESS-center på Köpenhamns universitet

|  
|  

Det danska Videnskabsministeriet pekar i en ny rapport ut Köpenhamns universitet (KU) som bas för ett data- och mjukvarucenter för ESS i Lund. Rapporten lägger också upp för ett stort danskt engagemang i ESS.

Danmarks uppbackning för att få det internationella forskningscentret ESS – European Spallation Source – till Lund följs nu i en rapport av rekommendationer att Danmark investerar i ett direkt medägande. Det är det hittills tydligaste tillkännagivandet av Danmarks roll i projektet. Vidare planeras ett datacenter med en driftsbudget på 60 till 65 miljoner danska kronor, plus miljonbelopp för byggnader. Enligt rapporten är KU en naturlig plats för centret, som då hamnar nära Niels Bohr Institutet.

Rapporten kommer från en grupp, sammansatt av Videnskabsministeriet, med bland andra Danmarks Radios ordförande Michael Christiansen. Men inget är än så länge bestämt. Rekommendationerna är nu på remiss hos olika forsknings- och näringslivsråd. Svaren ska gås igenom i februari och sedan ska det hela beslutas politiskt – för det kommer att gälla stora belopp.

— Det är ännu oklart med finansieringen, den uppgiften kan forskningsråden inte ta själva. Det blir en politisk fråga om att få danska statspengar med i detta. Men vi öppnar inte bara för att få ett danskt datacenter, utan ett reellt medägarskap av ESS, säger kontorschefen Johnny K. Mogensen på Videnskabsministeriet.

Det betyder att det under våren ska förhandlas om ett direkt kapitaltillskott till ESS. Storleken är en politisk fråga, men ESS är nu ett reellt Öresundsprojekt.

— Det är en stor fördel. Ju mer kunskap vi kan sprida desto bättre för Öresundsregionen, säger Lars Montelius, ny chef för Øresundsuniversitetet och Øresund Science Region.

Danmark och Sverige är eniga om att en teoriavdelning på ESS kan placeras i Danmark och att Danmark säkras en fast plats i ESS:s styrande organ.

Ett beslut om etablering av ESS väntas i år. ESS blir världens främsta anläggning för neutronbaserad forskning, ett slags supermikroskop för material samt biologiska och medicinska system. Kostnaden för projektet beräknas till tretton miljarder kronor.

Keld Broksø

Det danska Videnskabsministeriet pekar i en ny rapport ut Köpenhamns universitet (KU) som bas för ett data- och mjukvarucenter för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.