torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Vodafone köper Wayfinder

|  ,
|  

Den brittiska mobiloperatören Vodafone vill köpa teknikföretaget Wayfinder, med femtio anställda i Lund. Budet är värt 239 miljoner kronor.

 

Wayfinder arbetar med gps-navigering för mobiltelefoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm, men i Lund finns en utvecklingsavdelning med femtio personer.

 

Vodafone vill nu stärka sig inom det som kallas location-based services, det vill säga positionering med hjälp av gps för att hitta exempelvis restauranger och bensinstationer. Bolaget tänker sätta till resurser så att Wayfinders utvecklingsarbete både bibehålls och påskyndas. De anställda kommer att spela en viktigt roll, skriver Vodafone i ett pressmeddelande.

 

Wayfinder grundades 1995. Bland kunderna finns Sony Ericsson och Nokia, men bolaget har inte nått lönsamhet i sina affärer. Vd Magnus Nilsson förklarar att han känner en trygghet i en stor ägare, när det i bistra tider blir svårare att resa nytt riskkapital.

 

— Jag tror det är väldigt bra för företaget, anställda, aktieägare, kunder och leverantörer att få en så stor ägare i ryggen, säger han.

 

Budet ligger drygt 250 procent över gårdagens stängningskurs för aktien. Wayfinders styrelse har rekommenderat alla ägare att acceptera erbjudandet. Själv medverkade inte Magnus Nilsson i beslutet, då han och ett antal andra större ägare redan bestämt sig för att sälja sina aktier till Vodafone. Totalt har ägare till nästan 45 procent av aktierna bestämt sig för att tacka ja.

 

Under hösten har Wayfinder bantat personalstyrkan till att vara cirka 80 personer totalt. Omsättningen för årets tre första kvartal låg på 43,2 miljoner kronor och förlusten efter finansnetto på 59 miljoner. Bolaget är noterat på NGM Eguity.

Kristian Svensson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad