söndag 14 april 2024

inloggad som

Två Malmöprojekt finansieras av Vinnova

|  , ,
|  

De två IT-projekten BluePromo och Den mobila sändningsbussen får pengar av statliga innovationsmyndigheten Vinnova inom programmet Var Dags IT.

 

Malmöbolaget Bambuser utvecklar teknik för att direktsända ljud och bild från mobiltelefoner ut på nätet. Projektet de nu fått pengar till handlar om att privatpersoner ska kunna växla mellan olika mobilkameror under livesändningen — som på TV.

 

– Vi har sett ett behov hos folk att de vill kunna koppla ihop flera mobilkameror och göra en mix mellan bilderna, säger Bambusers grundare Måns Adler.

 

Projektet Den mobila sändningsbussen drivs av Bambuser och de ska genomföra det tillsammans med skateboardanläggningen Stapelbäddsparken och IT-forskningsinstitutet Interactive Institute. Än har de inte börjat jobba med den tekniska lösningen för tjänsten, men ska sätta igång processen nu innan jul.

 

— Det vore ett enormt steg att kunna göra den mixen i sin mobiltelefon, säger han.

 

Projektet BluePromo drivs av företaget Do-Fi i Malmö och görs tillsammans med Rörelsen Gatans Röst och Ansikte, Malmö högskola, Epsilon Embedded Systems AB, Skånetrafiken och Veolia. Syftet är att göra en modell för och testa en tjänst för att använda digitala medier i offentliga miljöer. Det kan exempelvis vara att musik på stadsbussar.

 

Totalt finansierar Vinnova 10 projekt med upp till 1,5 miljoner kronor vardera. Exakt hur mycket varje projekt får är inte fastställt, men enligt Alexander Nilsson på Vinnova kommer BluePromo att få cirka 1,5 miljoner kronor och Den mobila sändningsbussen runt 1,2 miljoner.

 

Syftet med Var Dags IT är att stötta nyttiga och roliga IT-projekt som kan utvecklas till produkter och tjänster för privatpersoner.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.