tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Två Malmöprojekt finansieras av Vinnova

|  , ,
|  

De två IT-projekten BluePromo och Den mobila sändningsbussen får pengar av statliga innovationsmyndigheten Vinnova inom programmet Var Dags IT.

 

Malmöbolaget Bambuser utvecklar teknik för att direktsända ljud och bild från mobiltelefoner ut på nätet. Projektet de nu fått pengar till handlar om att privatpersoner ska kunna växla mellan olika mobilkameror under livesändningen — som på TV.

 

– Vi har sett ett behov hos folk att de vill kunna koppla ihop flera mobilkameror och göra en mix mellan bilderna, säger Bambusers grundare Måns Adler.

 

Projektet Den mobila sändningsbussen drivs av Bambuser och de ska genomföra det tillsammans med skateboardanläggningen Stapelbäddsparken och IT-forskningsinstitutet Interactive Institute. Än har de inte börjat jobba med den tekniska lösningen för tjänsten, men ska sätta igång processen nu innan jul.

 

— Det vore ett enormt steg att kunna göra den mixen i sin mobiltelefon, säger han.

 

Projektet BluePromo drivs av företaget Do-Fi i Malmö och görs tillsammans med Rörelsen Gatans Röst och Ansikte, Malmö högskola, Epsilon Embedded Systems AB, Skånetrafiken och Veolia. Syftet är att göra en modell för och testa en tjänst för att använda digitala medier i offentliga miljöer. Det kan exempelvis vara att musik på stadsbussar.

 

Totalt finansierar Vinnova 10 projekt med upp till 1,5 miljoner kronor vardera. Exakt hur mycket varje projekt får är inte fastställt, men enligt Alexander Nilsson på Vinnova kommer BluePromo att få cirka 1,5 miljoner kronor och Den mobila sändningsbussen runt 1,2 miljoner.

 

Syftet med Var Dags IT är att stötta nyttiga och roliga IT-projekt som kan utvecklas till produkter och tjänster för privatpersoner.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.