De första doktorandtjänsterna utlyses nu inom programmet FUNCFOOD vid Functional Food Science Centre i Lund. Bland huvudfinansiärerna finns Skånes Livsmedelsakademis projekt Innovationer i Gränsland, som under tio år får 100 miljoner kronor av statliga Vinnova.
Det rör sig om en tjänst inom området metabolism och två tjänster inom tarmhälsa. I tarmprojektet ska forskarna undersöka hur hälsan påverkas av kombinationer av så kallad probiotika, hälsofrämjande mikroorganismer, och prebiotika, ämnen som stimulerar tillväxt i kroppen av organismerna.
FUNCFOOD-programmet pågår till år 2009 och har en budget på 39 miljoner kronor. Totalt ska tolv doktorander utbildas inom programmet. Övriga huvudfinansiärer är Lunds universitet och Region Skåne.
Functional Food Science Centre är en så kallad centrumbildning inom Lunds universitet som knyter samman fem fakulteter: humanistiska, matematisk-naturvetenskapliga, medicinska och samhällsvetenskapliga fakulteterna och Lunds tekniska högskola. Syftet är att stimulera tvärvetenskap och forskares kontakter med näringsliv och samhälle. Centret ligger vid Kemicentrum och är en del av Livsmedelscentrum Lund, finansierat av Teknikbrostiftelsen i Lund och Lunds universitet.