Bioteknikbolaget Poalis i Köpenhamn, tidigare Biologic, räknar med att ha tre av sina projekt klara för kommersialisering till sommaren.
Poalis utvecklar bland annat nya produktionsmetoder för aromämnen och finkemikalier, och teknik för modifiering av biomolekyler. Dessutom arbetar företaget med att skapa grödor med nya egenskaper.
Det projekt som kommit längst och som VD Tune Marschall hoppas kunna sälja om några månader är en biologisk produktionsmetod för vanillin, vaniljarom, som är effektiv nog att kunna konkurrera med dagens syntetiska metoder. Vanillinet tillverkas av mikroorganismer, framför allt jästsvampar, som Poalis modifierat. Med metoden produceras vanillinet i en form som naturligt avgiftas och lämnar svampcellen innan koncentrationen blivit så hög att den skadar organismen. Detta gör att produktionen kan pågå betydligt längre och produktiviteten ökar.
De andra två projekten handlar om isolering och identifiering av enzymer i den så kallade P450-gruppen – enzymer som omvandlar enkla molekyler till mer komplexa – och om modifiering av substanser genom inbindning av en sockermolekyl, vilket ger substanserna nya egenskaper. I båda fallen planerar Poalis att utföra kontraktsforskning åt sina kunder, snarare än att licensiera ut metoden.
Poalis med 13 anställda är en avknoppning från Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i Köpenhamn. Hösten 2002 fick bolaget 35 miljoner danska kronor i såddkapital av investmentbolagen Nordic Biotech, AgroVenture, Danisco Venture samt Carlsberg och Vækstfonden. 30 procent av bolaget ägs av grundarna, medan investerarna äger resten till ungefär lika stora delar vardera.