tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Svensk-danska PolyPeptide investerar 100 miljoner i Limhamn

PolyPeptide Laboratories är en av Öresundsregionens verkliga snabbväxare. För fyra år sedan hade den dansk-svenska företagsgruppen 55 anställda. Nu är de 325. De flesta, 225 personer, finns i Limhamn i Malmö och i Hilleröd på Själland där också huvudproduktioner av peptider, små proteiner, sker.

I år investerar det svenska bolaget 100 miljoner svenska kronor i nya produktionsanläggningar i Limhamn.

— Vi växer snabbare än vad vi hinner med att bygga, säger Anders J Andersen, VD för PolyPeptide Laboratories AB.

Koncernchefen Erik Lorentsen är övertygad om en snabb ekonomisk utveckling i Öresundsregionen. Det enda som kan stoppa den är avsaknaden av politiska beslut, menar han. Det danska bolaget har köpt en tomt vid brofästet på den danska sidan. Tomten ska bebyggas i år. I praktiken fungerar de danska och svenska enheterna redan nu tillsammans med daglig pendling över Öresundsbron. De närmaste 3-5 åren ska personalen öka med 50-60 procent. Expansionen klaras med eget kapital.

PolyPeptide Laboratories har sina rötter i dansk-svenska Ferringgruppen, men är sedan 1990-talets början en självständig koncern. Ägarfamiljen är dock den samma som för Ferring.

Företagsgruppen har verksamheter i fem länder och tillverkar peptider för läkemedels- och bioteknikindustrin, exporten går främst till USA. Omsättningen förra året var 400 miljoner svenska kronor. De senaste åren har ökningen legat på drygt 30 procent. De närmaste åren förväntas en fortsatt ökning. Ambitionen är att finnas bland de allra största producenterna av peptider. I dag är gruppen nummer två i världen.

PolyPeptide Laboratories är en av Öresundsregionens verkliga snabbväxare. För fyra år sedan hade den dansk-svenska företagsgruppen 55 anställda. Nu är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad